Az Ország Söre 2023

Mi is megkóstoltuk a közönség igénye szerint összerakott Ország Sörét

A Beerselection kitalálta, a közönség megszavazta, az UGAR Brewery lefőzte, most pedig bárki megkóstolhatja az ország sörét. Mi már megtettük, és egy kis Ország Söre-történelem után el is mondjuk, milyen volt.


A kezdetek

2016-ban a Beerselection és a Beerporn.hu hirdetett meg egy szavazást, ahol a fogyasztók 20 kisüzemi sörfőzde legjobb söreire szavazhattak. Végül a Szent András Sörfőzde Magyar Vándor lager/ale hibridje érdemelte ki az Ország Söre címet.

2017-ben 26 főzde szakmai szavazata, majd az ezt követő közönségszavazás alapján ismét egy Szent András sör, a Málnás Búza végzett az élen.

2018-ban 33 főzde szakmai szavazata, 1500+ közönségszavazat, majd egy 4 fős zsűri vakkóstolása alapján az IPA kategória legjobbjának a Zentus Craft Beer Tropical Kitty-je bizonyult, a Specialty kategória élén pedig a Fehér Nyúl RAFA-ja végzett.

2020-ban az ország legjobb dupla ipáját keresték. Ahogy mi is a végeredményt, de azt sehogy sem találtuk meg. Viszont azt az információt kaptuk, hogy ebben az évben a Balkezes söre, a GreyJoy lett a győztes.

Az Ország Söre 2023

Idén teljesen megújult a koncepció, ugyanis a Beerselection csapata már nem a „Melyik?” hanem a „Milyen?” kérdésre kereste a választ. Magyarán, a közönségnek most nem a már elkészült sörök közül kellett legjobbat választania, hanem arra szavazhatott, milyen karakterisztikájú legyen az Ország Söre, amit a szavazatok összesítése után majd az UGAR Brewery elkészít.

A többség végül egy kiegyensúlyozott, nem túl keserű, nem túl édes, világos ipára vágyott, ahonnan egyenes út vezetett a töretlenül népszerű new england ipa stílus felé. Ez az Ország Söre.

Gyorsteszt

A megjelenésre nem lehet panasz, pontosan ezt várjuk egy neipától! Extrém ködösség, fehér habkoronával. Nekünk most barack, körte és narancs emelkedett ki, és egy kis füves beütés jött a végén. Közepes test, lágy kortyok, kis édesség, közepes keserűség (szerencsére az első kortyoknál felmerülő pici hopburn nem maradt velünk sokáig), száraz lezárás. A (manapság már visszafogottnak számító) 6.6% alkoholnak köszönhetően is egy könnyen iható, jól csúszó sörrel van dolgunk. Összességében a stílus szerintünk is jól passzol a (kraft)sör rajongók igényeihez, a kivitelezés pedig remekül sikerült!

UGAR Brewery - Ország Söre
UGAR Brewery – Ország Söre

Ahogy azt a sajtóközleményben is megírtuk, az Ország Söre a Placc fesztiválon csapolt formában is elérhető lesz.