Reketye × Pänel kollaboráció – Szilvával turbózták fel a grodziskie sört

A két ünnep között jött ki a Reketye Brewing Co. és a Pänel Brewery kollab söre. Érdekes stílus, érdekes név. Ezeknek jártunk utána.

A sörnek van előzménye. Tavaly augusztusban írtam Instagramon a csepeli srácok söréről, a Dëwla-ról, ami egy grodziskie sör volt (mindjárt vissza is térünk rá, mi is ez pontosan). Az a sör a Reketyénél készült, és Zoli látott még benne fantáziát, így felvetette, hogy érdemes lenne szilvával kipróbálni. Mivel a panelesekben szintén felmerült korábban a szilva hozzáadása, nem ellenkeztek. Így született meg a Baszjad Izüt. Az alapsör tehát nem változott, a hidegkomlózásnál viszont másik, és nagyobb mennyiségű komlót használtak, a szilva pedig emelt egy kicsit az alkoholfokon is.

Mi az a Piwo Grodziskie? Szögezzük le az elején, hogy a Grodziskie sör, egy történelmi sör, ezért nem tudjuk pontosan, milyen volt az eredeti stílus, de a tradíciók alapján lehet róla némi fogalmunk. Évszázadokkal ezelőtt alkották meg a lengyel Grodzisk Wielkopolski (németül, Grätz) városában, innen jön a grodziskie, illetve a grätzer kifejezés. A stílus a 19-20 század környékén lett igazán népszerű, de a kereskedelmi gyártása a 90es évek elejére megszűnt, pár évtized után azonban 1-2 lengyel és cseh kisüzemi főzde elkezdte feléleszteni. A stílus jellegzetessége, hogy kizárólag tölgyfán füstölt búzamalátát tartalmaz. (A ilyen fán füstölt malátának elvileg kevésbé intenzív a füstös karaktere, szárazabb, ropogósabb). Általában Saaz-típusú komlóval, hosszú (~2 órás) komlóforralással készül, felsőerjesztésű élesztővel, mérsékelt hőmérsékleten erjesztve. A végeredmény erősen szénsavas, könnyű testű, alacsony alkoholtartalmú (2.5-3.3%) sör, ami a zselatinnal történő derítés miatt kitűnően átlátszó.

Hivatkozások: BJCP 27A – Historical Beer: Piwo Grodziskie, Elsősör

Na, de mi ez a név? Szeptemberben jött a hír, miszerint a Magyarságkutató Intézet úgy véli, egy 8. századi leleten, a jánoshidai tűtartón magyar nyelvű írás található, ezzel ez a legelső magyar írásos nyelvemlék. A ‘Baszjad Izüt’ pontos jelentéséről (Tű, győzd le Üngürt) megoszlanak a vélemények. De mindegy is, mert a srácok szerint nem érdemes összefüggést keresni a név és a stílus között.

Reketye Brewing Co. × Pänel Brewery : Baszjad Izüt
Reketye Brewing Co. × Pänel Brewery : Baszjad Izüt

Végül térjünk rá a sörre is! Kitöltve sokkal sötétebb, mint az elődje, és a hab is mintha gyorsabban apadna. Illatában először a gyümölcsös komlósság érkezik, majd a jellegzetes füstös aroma, ami később teljesen át veszi a főszerepet. Belekortyolva egyből megcsap a fanyarság, amely idővel csillapodik, a füstös íz pedig erősödik, így egy kis időt hagyva a sörnek szépen egyensúlyba kerülnek az ízek. Az alapsör jellege miatt mindenképpen izgalmas sörről van szó, és a grozidskie valóban ritkaság számba megy itthon, így örülök, hogy meg tudtam kóstolni ebben az új formájában is, ugyanakkor nekem a most szilva nem adott akkora plusz élményt.

Az eredeti Instagram bejegyzés itt tekinthető meg: Grodziskie sör. Újra.