Mad Scientist főzdetúra

A Mad Scientist-nél főzdetúráztunk

Idén sem maradtunk főzdelátogatás nélkül! Szombaton a Mad Scientist tartott egy ingyenes körbevezetést, oda sikerült becsatlakoznunk.


Ha jól számolom, akkor a Mad Scientist már a tizenharmadik hazai kisüzemi főzde, amelyet meglátogattunk (bár a Hatvany Serfőzde egyszobás üzemébe valójában csak bekukkantottunk). Teljesen jogosan merülhet fel a kérdés, vajon van-e még olyan dolog, amit nem láttunk vagy hallottunk egy ilyen körbevezetés során, és tud-e bármi újat adni a tíz-plusz-ikszedik főzdetúra. A válasz most is az, hogy igen!

Címkefelhő
Címkefelhő
Mad Scientist sörfőzde
Az erjesztőtér

A Mad Scientist-hez belépve egyből az alapanyag és készáru raktárban találtuk magunkat. Maláták, roppantó, dobozok, stb., és persze rengeteg tekercs címke, aminek köszönhetően pár közelgő újdonságra is fény derült. A következő helységben már az 1400 literes főzőház fogadott bennünket, amiben egyébként pár éve még a Pöhjala főzte a söröket. A tartályok egy része szintén az észt főzdéből költözött Kőbányára, így az összkapacitást 13 darab 2700 literes, és 1 darab 1000 literes erjesztőtartály adja. A főzde „minden héten premier” hozzáállását ismerve nem meglepő, hogy a látogatáskor csak egyetlen tartály volt üres. A jövő héten induló Budapest Beer Week alatt pedig majd 1-2 kollab főzésre is sor kerül, szóval hamarosan valószínűleg ismét telt ház lesz. Kérdésünkre azt is elmondták, hogy nagyjából három hónapra előre van betervezve, mikor mi készül.

Barrel Project
Barrel Project
MadX részleg
MadX részleg

Na, és amiben a Mad Scientist üzeme biztosan más, mint a többi, azok a mindenféle hordós kísérletek. Le merném fogadni, hogy semelyik más hazai főzdében nincsen ennyi fahordó, mint itt. Már az erjesztőtérből nyíló kisebb teremben is több tucat ex-tömény italos hordó található, nagy részükben pedig már valamilyen sör is pihen. Ez a Barrel Project-es rész. A MadX-es, alternatív fermentációs rész pedig egy teljesen elszeparált teremben található, zsúfolásig tömve hordókkal. Oda mi is csak az ablakokon keresztül leshettünk be, de még a dolgozók számára sincs oda-vissza (de inkább csak vissza) járkálás, nehogy befertőzzék a „sima” üzemet.

Bár a tartályról kóstolást azért hiányoltuk, jó volt látni, hol készülnek a néha őrültebbnél őrültebb sörök. Innen is köszönjük a körbevezetést! Akinek pedig a mi beszámolónk sem volt elég: a Fekete Zaj warmup keretében pénteken és szombaton ismét lesz lehetőség egy-egy főzdetúrába becsatlakozni.