Idén sem maradtunk főzdelátogatás nélkül! Szombaton a Mad Scientist tartott egy ingyenes körbevezetést, oda sikerült becsatlakoznunk.
Ha jól számolom, akkor a Mad Scientist már a tizenharmadik hazai kisüzemi főzde, amelyet meglátogattunk (bár a Hatvany Serfőzde egyszobás üzemébe valójában csak bekukkantottunk). Teljesen jogosan merülhet fel a kérdés, vajon van-e még olyan dolog, amit nem láttunk vagy hallottunk egy ilyen körbevezetés során, és tud-e bármi újat adni a tíz-plusz-ikszedik főzdetúra. A válasz most is az, hogy igen!
A Mad Scientist-hez belépve egyből az alapanyag és készáru raktárban találtuk magunkat. Maláták, roppantó, dobozok, stb., és persze rengeteg tekercs címke, aminek köszönhetően pár közelgő újdonságra is fény derült. A következő helységben már az 1400 literes főzőház fogadott bennünket, amiben egyébként pár éve még a Pöhjala főzte a söröket. A tartályok egy része szintén az észt főzdéből költözött Kőbányára, így az összkapacitást 13 darab 2700 literes, és 1 darab 1000 literes erjesztőtartály adja. A főzde „minden héten premier” hozzáállását ismerve nem meglepő, hogy a látogatáskor csak egyetlen tartály volt üres. A jövő héten induló Budapest Beer Week alatt pedig majd 1-2 kollab főzésre is sor kerül, szóval hamarosan valószínűleg ismét telt ház lesz. Kérdésünkre azt is elmondták, hogy nagyjából három hónapra előre van betervezve, mikor mi készül.
Na, és amiben a Mad Scientist üzeme biztosan más, mint a többi, azok a mindenféle hordós kísérletek. Le merném fogadni, hogy semelyik más hazai főzdében nincsen ennyi fahordó, mint itt. Már az erjesztőtérből nyíló kisebb teremben is több tucat ex-tömény italos hordó található, nagy részükben pedig már valamilyen sör is pihen. Ez a Barrel Project-es rész. A MadX-es, alternatív fermentációs rész pedig egy teljesen elszeparált teremben található, zsúfolásig tömve hordókkal. Oda mi is csak az ablakokon keresztül leshettünk be, de még a dolgozók számára sincs oda-vissza (de inkább csak vissza) járkálás, nehogy befertőzzék a „sima” üzemet.
Bár a tartályról kóstolást azért hiányoltuk, jó volt látni, hol készülnek a néha őrültebbnél őrültebb sörök. Innen is köszönjük a körbevezetést! Akinek pedig a mi beszámolónk sem volt elég: a Fekete Zaj warmup keretében pénteken és szombaton ismét lesz lehetőség egy-egy főzdetúrába becsatlakozni.