Brouwerij De Sint-Sixtusabdij van Westvleteren - Trappist Westvleteren 12

Brouwerij De Sint-Sixtusabdij van Westvleteren

Egy sörfőzdét akkor nevezünk trappistának, ha egy trappista apátság falain belül helyezkedik el, és a sörfőzést maguk az apátok végzik, vagy legalábbis ők felügyelik. A sörök ekkor viselhetik az „Authentic Trappist Product” megnevezést. Eléggé különböző információkat találtam arról, jelenleg hány sörfőzdét tekintenek valóban trappistának (7? 11? 13?), de az biztos, hogy a belga Brouwerij De Sint-Sixtusabdij van Westvleteren közéjük tartozik. A Westvleteren söreit egyáltalán nem könnyű beszerezni, ugyanis az eleve kis mennyiségben előállított söröket kizárólag az apátságon belül értékesítik. Na, én mégis kaptam ajándékba egy üveggel!


A Szent Sixtus apátság története 1831-ig nyúlik vissza, amikor egy westvletereni erdőkben élő remete és a Mont-des-Cats apátság néhány szerzetese kolostort alapított. A kolostor egyébként 1871-ben emelkedett apátsági rangra. A szerzetesek földet műveltek, sajtot készítettek, és saját fogyasztásra sört is főztek.

Az első sörfőzde kialakítása 1838-ban indult el, a sörfőzési engedélyt pedig 1839-ben meg is kapták I. Lipóttól. Még abban az évben elkészültek az első próbafőzetek. A majd’ két évszázad során több sörfőzde is felépült, illetve azokat többször bővítették, modernizálták. A jelenlegi főzde főzőházát 1990-ben üzemelték be, de a 2010-es években is komoly korszerűsítéseket hajtottak végre.

Az apátok mindössze háromféle sört készítenek: egy blonde-t (Trappist Westvleteren Blond), egy dubbel-t (Trappist Westvleteren 8) és egy quadrupel-t (Trappist Westvleteren 12). Évente jelenleg 42 nap főznek, ami nagyjából 6000 hektoliter sört jelent. A söröket lényegében csak az apátság területén (illetve a szemközti kávézóban) értékesítik. Személyenként havonta egyszer, és akkor is legfeljebb 4 kartonnal lehet belőlük vásárolni. Pár éve, kísérleti jelleggel elindult a házhozszállítás. Nagyjából havonta egyszer, egy napra megnyílik a webes felület, amikor a szerencsések rendelni tudnak, persze, legfeljebb 1 kartonnal.

Brouwerij De Sint-Sixtusabdij van Westvleteren - Trappist Westvleteren 12
Brouwerij De Sint-Sixtusabdij van Westvleteren – Trappist Westvleteren 12

És hogy milyen a világ egyik legjobbjának választott söre, a Trappist Westvleteren 12? Amilyennek egy quadrupel-nek lennie kell! Komplex. Ahogy melegszik, újabb és újabb arcát mutatja. Előbb a pirosbogyós-gyümis majd aszalt-gyümis ízek érkeznek. A szénsav és az alkohol azért visszaránt a földre. Szuper!