hübris - Natürlich (hefeweizen)

Printelt dobozban érkezett a hübris alakorbúzás söre

Decemberben derült ki, ki lett a hübris grafikai pályázatának győztese. Már akkor beharangoztuk, hogy ennek kapcsán a főzde egy különleges sörrel jelentkezik majd. Így is történt, mi pedig azonnal rá is kóstolunk!


A hübris, Szemét, ne dobd el! grafikai pályázatának győztese Magyar Zsófia lett. Az ő munkája látható a főzde egyik legújabb sörének, a Natürlich dobozán. A mintán megelevenednek a felismerhető székesfehérvári jellegzetességek (országalma, a közeli Balaton), és a szemfülesek még a főzde dolgozói közül is kiszúrhatnak valakit. Egyébként valóban a dobozról beszélünk, nem pedig a címkéről, ugyanis ez a főzde első nyomtatott doboza (mellesleg az első visszaváltható doboza is).

hübris - Natürlich (hefeweizen)
hübris – Natürlich

A másik ami rögtön szemet szúrhat, az a sör típusának megnevezése: Einkorn Hefe Weizen. A hefeweizent szerintem már mindenki érti (és egyébként köszöntjük a sört a Bajorok Ligája sorozatunkban), de mi az az einkorn? (Nem, nem Einhorn…). A megoldás: alakor, vagy alakorbúza, ami egy ősinek nevezett gabona.

Az alakor a hagyományos búzához képest lényegesen magasabb rost-, és lassú felszívódású szénhidrát-, valamint fehérje tartalommal bír, sokkal több esszenciális zsírsavat, foszfort, káliumot és B6 vitamint tartalmaz.

Alakor, az elfeledett ősgabona (https://www.naturprojekt.hu)

Na, ebből főzte le a hübris a bajor búzasörét. A különbséget azt gondolom, nem lehet kiérezni, legfeljebb akkor, ha lenne mellette egy „sima” búzás verzió is. A hefeweizen karakterét amúgy sem feltétlenül a búza, sokkal inkább az élesztő adja. A Natürlich esetében ez most visszafogottabb banánosságot és hangsúlyosabb szegfűszegességet jelent. Korrekt.

Támogatott tartalom: a sört a hübris biztosította számunkra.