Tacet Brewery - East Side Story (Hazy IPA)

Tacet Brewery – Sztori az East Side Story-ig

Az egyszemélyes Tacet Brewery gerillafőzdéről már sokat meséltünk, de sosem lehet eleget! Most épp az egyik hazy ipájuk nyűgözött le bennünket.


Ahogy azt már annak idején elmeséltük, a Tacet Brewery első másfél éve alatt egy négy sörből álló sorozat született meg. A helles – baltic porter – hefeweizen – altbier négyes a klasszikus vonalat képviselte. A sorozat tematikája remekül fel lett építve Wagner négy operából álló ciklusa, a Nibelung gyűrűje körré. Nem ok nélkül, hiszen Balázs zenész. (Azt az állításomat egyébként a mai napig fenntartom, hogy a Siegfried az egyik legjobb hazai bajor búzasör!).

A zenei vonal a későbbiekben is megmaradt, de szépen-lassan az új hullámos sörök kerültek előtérbe. A legújabb Tacet sör, a Puccini operájára reflektáló Pillangókisasszony például egy sour ale mézzel és cseresznyefa virággal. Szintén egy Puccini operáról kapta a nevét a főzde kísérleti sorozata, a Bohémélet. A Bohémélet #2 például egy körtés-zsályás gose, amely a BAZ Beer-rel közösen készült el.

Nem maradhatott ki az ipa vonal sem természetesen. A Seherezade dupla ipa Rimsky-Korsakov szvitje előtt tiszteleg, a west coast stílusú red ipa pedig stílszerűen a West Side Story musicalről kapta a nevét. Erre válaszolva érkezett meg tavasszal az East Side Story hazy ipa, és erről jön most itt pár gondolat.

Tacet Brewery - East Side Story (Hazy IPA)
Tacet Brewery – East Side Story

Az East Side Story-t a Corvin Sörfesztiválon kóstoltam először. Csak amiatt nem lenne korrekt azt mondanom, hogy ez volt a fesztivál legjobb hazai söre, mert a többi újdonságot nem kóstoltam maradéktalanul végig. Leragadtam ugyanis a Tacet standjánál, ahol ebből legalább három korsóval felhörpintettem. A sör az UGAR Brewery-nél készült, ami azt gondolom, a Trailer sorozatuk óta önmagában biztosíték arra, hogy egy remek hazy ipát kapjunk. És ez így is van. Pompás megjelenés; trópusi aromák és ízek, pici citrussal kiegészítve; könnyed kortyok, mérsékelt keserűséggel és pici édes lezárással. Egyszerűen remek!