Iglódi Csaba - Dreher-szimfónia (Komlótól a koronáig)

Dreher-szimfónia – Iglódi Csaba négy Dreher-generációt átölelő családregénye

Május 17-én a Dreher Sörgyárak központjában mutatták be Iglódi Csaba első könyvét. A Dreher-szimfónia egy fikciós családregény, amely közel 200 év, négy Dreher-generáció történelmét öleli át.


A sajtótájékoztatón először Békefi Gábor, a Dreher Sörgyárak vezérigazgatója mesélt arról, mennyire fontos számukra a Dreher dinasztia történelmének ápolása, majd a szerzőt, Iglódi Csabát is tiszteletbeli Dreher taggá fogadta. Ezt követően Nyáry Krisztián (író, irodalomtörténész) beszélgetett a szerzővel és Dr. Török Róbert történésszel, aki többek között a Dreher Söripari Emléktár főmuzeológusa.

Sajtótájékoztató (Fotó: Gulácsi Zsuzsanna, Athenaeum Kiadó)
Sajtótájékoztató (Fotó: Gulácsi Zsuzsanna, Athenaeum Kiadó)

A beszélgetés során kiderült, hogy Iglódi Csabát a négy éve megjelent Drehertől Dreherig című, a család és az akkor 165 éves sörgyár kalandos történetét bemutató könyv is inspirálta regénye megírásához. Az ötlettel Békefi Gábort kereste meg, aki rábólintott, majd Török Róbertet kérte meg, hogy szakmai, történelmi oldalról segítse az írói munkát. Így bár a Dreher-szimfónia egy fikciós regény, a történet gerince tényalapú. Nyáry Krisztián meg is jegyezte, számára megdöbbentő volt a felismerés, hogy a könyvben az igazán meglepő dolgok valójában tényleg megtörténtek.

A könyv az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg. A külső egészen magával ragadó: a könyv oldalán, a lapok szélein 1-1 kép jelenik meg előttünk. A belsőről, magáról a történetről viszont egyelőre még nem sokat tudunk mesélni, így már csak a könyv ismertetőjét hagynánk itt.

A könyvről

Iglódi Csaba a Dreher család négy generációjának sorsáról mesél kétszáz évet átölelő családregényében. És még mennyi mindenről szól ez a road movie, ami egy olyan korból indul, amikortól még éppen száz évet kellett várni az első filmszínház megnyitására, de szinte a jelenünkig nyújtózik…

„Ami rajtam múlik, az rajtam nem múlhat.” – Dreher Anton hitvallása állhatna akár a családi címeren is, annyira végigkíséri utódait. A fő szálat ugyan négy férfi sorsa szövi és köti a jelenig. A tehetség, a kitartás és a szerencse mágikus háromszögének a felejtés ellen íródott regénye ez, tradícióról és innovációról. Meg persze asszonyokról, egy férfiak uralta régi világban, akik nevét ugyan kisebb betűvel jegyzik fel az évkönyvek, de hatásuk maghatározóbb, mint a vérzivataros évszázadok összes kataklizmája.

A családregény mesél arról is, hogy miként építette fel – egymás után uralkodva, de az elődök gazdag hagyatékára támaszkodva – különleges világát az Alapítót követő Sörkirály, az örökébe lépő Innovátor, és az önhibáján kívül vesztessé lett Egyesítő.

Iglódi Csaba gondosan gyűjtötte és gyúrta regényébe az olyan, eddig talán kevésbé ismert tényeket, mint hogy a család nevéhez fűződik a bécsi láger sör kifejlesztése, az első közép-európai gőzgép üzembe helyezése, ugyanitt az automobilizmus felvirágoztatása, az angol mintán alapuló versenylótenyésztés meghonosítása otthon, majd a martonvásári Brunszvik-kastély felújítása, és természetesen a kőbányai Dreher Sörgyár alapítása már itthon.

Főszereplőink főzdéből gyárat fejlesztettek, és a termelés mellett az alapanyaggal szolgáló mezőgazdaságban és a fogyasztókat maguk mellé állító kereskedelemben is terjeszkedni tudtak. Négy mai országban is jelen voltak, hiszen Bécs mellett Triesztben, a csehországi Michelobban és a Pest melletti Steinbruchban, azaz Kőbányán is megvetették a lábukat.

A tények azonban csak a kiindulópontként szolgálnak a Dreher-szimfóniában. Az üzletet átszövi az élet, az írói fantázia további színeket és ízeket csempész az amúgy is kalandos sorsokba. Iglódi Csaba értő tolmácsolásában megelevenedik a napóleoni háborúk utáni Bécs belvárosa, inasként követve egyik hősünket elutazunk Európa fontos központjaiba, és eljutunk Angliába is, ahol az ipari kémkedéstől sem riadunk vissza. Utunk során feltűnnek a kor hírességei: zeneszerzők, színésznők, különféle hercegek és grófok, valamint úri- és névtelen lányok a félvilágból. Eldönthetetlen, hogy melyik valós alak közülük, s ki csupán az alkotó képzelet szüleménye. Bár történelmi utazáson veszünk részt, a családi kötelékek örömei és keresztjei, a gyász, a szerelem és a hűség ma is, mindannyiunknak a zsigereiben ismert érzelmek, ezért is tudunk a szereplők igazi útitársai lenni olvasóként.

Támogatott tartalom: a könyvet a kiadó biztosította számunkra.