A HopTop Brewery a ChatGPT chatbot segítségével tervezte meg egyik legújabb sörének receptjét, címkéjét, és marketing szövegét. Bár gondoltunk rá, ezt a bejegyzést mi mégsem chatbottal készíttettük el.
Külföldön jó pár példát láthattunk arra, hogyan használják fel a mesterséges intelligenciát a sörfőzésben. A londoni Intelligentx Brewing Co. például 2016-tól egy chatbot segítségével gyűjtötte be a visszajelzéseket a felhasználóktól, ami ezek alapján finomította (😉) a sörök receptjét (pl.: AI Pale V1.15p). A torontói Kensington Brewing Company 2021-ben a Dessa gépi tanulással foglalkozó vállalat segítségével dolgozta ki A Little Robotic amerikai ipájának a receptjét, de itt a kiválasztási folyamat még elég hosszúra sikeredett. A ChatGPT megjelenésével aztán egyszerűsödött helyzet, és sok sörfőzde igénybe is vette recepttervezéshez. Így tett például mostanság a detroiti Atwater Brewery (Artificial Intelligence IPA), a kanadai Whistle Buoy Brewing (Robo Beer Hazy Pale Ale), az ausztrál Dainton Beer (Machine Mind), vagy épp idehaza elsőként a HopTop Brewery is (KIWI Coast IPA).
A KIWI Coast IPA tervezési folyamatáról egyébként egy videó is elérhető a kőbányai főzde Facebook oldalán. Először a tökéletes ipára kérdeztek rá, amire egy Citra, Mosaic és Galena komlós west coast ipa receptet kaptak válaszul. Az amerikai Galena komlót végül új-zélandira cseréltették vele, így került a Waimea a képbe (és a búzadara helyett is inkább a búzapehelyre szavaztak). Bár a címke alapján végül Columbus, Cascade, Centennial, Citra, Mosaic, Simcoe, és Wai-iti komlókat, illetve búzamalátát használtak. A névre szintén a chatbottól kértek ajánlást, majd a Kiwi Coast IPA, a Pacific Point Break, az Aoteaora Sunset, és a Southern Hemisphere Swell négyesből az elsőt választották ki. A sör beharangozására magyar, angol, és maori nyelvű Facebook posztot kértek emojikkal. A címkét ugyancsak mesterséges intelligencián alapuló képszerkesztővel terveztették meg, melyhez a kulcsszavakat szintén a ChatGPT ajánlotta.
Gyorsteszt
A KIWI Coast IPA tudja azt, amit egy west coast ipának tudnia kell (és ami miatt én speciel nem csípem a stílust). Borostyános-félbarna megjelenés. Illatában a citrusok mellett jön egyrészt egy kis fenyősség-gyantásság, másrészt egy kis karamellásság (ha jól láttam, külön került bele karamell). Ízében a citrusok már teljesen háttérbe húzódnak, helyette egy kis ananászosság tör elő. Testes sör, és a 8,2-es alkoholt is abszolút elhisszük. Határozott keserűség és egy kis édesség libikókázik a kortyokban, száraz lezárással. Szóval, ez egy korrekt west coast ipa, de remélem, ha a chatbot sörfőző-öntudatra ébred, akkor nem csak efelé a stílus felé fog kacsingatni.