Kispolszki × UGAR Brewery : 126P (lengyel pils)

Újabb saját sörrel büszkélkedhet a Kispolszki lengyel söröző

Ismét egy hatalmas mérföldkőhöz érkezett a Kispolszki, ugyanis egy újabb saját sör, a 126P lengyel stílusú pils került fel az egyik csapra. Erről is részletesen beszámolunk, de arra gondoltunk, jöhetne előtte egy kis Kispolszki történelem!

Szeretném előre leszögezni, hogy számos lengyel cider, lengyel vodka, lengyel likőrök, stb., és különféle lengyel ételek is a lenyűgöző kínálat részét képezik, de sörblog lévén a mi figyelmünk most is csak a sörökre koncentrálódik. Akinek ennyi nem elég, annak ajánlom Kocsmaturista mindenre is kiterjedő írását.

2019-2020 – A kezdetek

Cserkuti Imre 2019 február 26-án nyitotta meg a Kispolszkit a Bercsényi utcában. A lengyel üveges sörkínálatot akkor a lublini Perła nagyüzemi sörfőzde hat tétele jelentette. Egész pontosan a Perła Export, a Perła Chmielowa, és a Zwierzyniec Pils világos sörök, a mézes Perła Miodowa, a Perła Koźlak baksör, és a Perła Porter Bałtycki balti porter. Utóbbi mellé egyébként – ahogy azóta minden más balti porter mellé is – egy keserűcsokis-gyömbéres házi sütemény is jár.

A három csapról – amelyek a kispolszki, nagypolszki, zsuk nevet viselik – a Fóti Kézműves Sörfőzde sörei folytak.

A 2020-as év a Covid miatt elég csonkára sikerült, de a lezárások ellenére is tartogatott újításokat. Ekkor érkeztek meg ugyanis az Ambra S.A. ciderei az állandó kínálatba: Cydr Lubelski Antonówka, Cydr Lubelski Klasyczny, Perry Lubelski.

2021 – A Kispolszki első saját söre

2021 december 6-án debütált a Kispolszki első saját söre. A Czerwony Lager vörös ászokot a HopTop Brewery készítette el, akik ezzel együtt a söröző csapjait is elfoglalták, és a céklás sörükkel még a hűtőbe is bekerültek. A vörös ászok receptjét az akkor még a HopTop-nál dolgozó Badar Ádám alkotta meg.

Kispolszki: Czerwony Lager
Kispolszki Czerwony Lager

2022 – MegduplázódIK az üveges lengyel sörKÍNÁLAT

2022-ben újabb hat lengyel sör került fel a Kispolszki itallapjára. Egyrészt a Browar Grodzisk igazán különleges grodziski söre, a Piwo Grodziskie Oryginalne, és az Earl Grey teás white ipája, a Grodziska White IPA érkezett meg. Másrészt befutottak a miłosławi Browar Fortuna sörfőzde Komes almárkájú nehézsúlyú versenyzői, ahol a minimum alkoholszázalék is 7-es volt. A Komes Imperial IPA egy hazy dupla ipa, a Komes Potrójny Złoty egy belga tripel, a Komes Porter Bałtycki egy balti porter, a Komes Russian Imperial Stout pedig egy imperial stout. (A Komes Imperial IPA-t később a Komes Strong Blonde belga erős ale váltotta, ugyanis előbbit a főzde kivezette a kínálatából.)

2023 – Kisüzemi lengyel sörök a Kispolszkiban

2023-ban kisüzemi lengyel sörökkel bővült a kínálat, és már a csapból is lengyel sör folyik. A wrocławi Browar Stu Mostów kisüzemi sörfőzde három söre, az American IPA, a Pale Ale, és a Berliner Weisse Strawberry bekerült az állandó hűtős szortimentbe. A csupán 3.4%-os, visszafogottan fanyar, epres berliner weisse egyébként rögtön a kedvencem lett, a teljes kínálatot tekintve is!

A hármas számú zsuk vendégcsapnak lett kinevezve, amelyre első sorban a Browar Stu Mostów sörei kerülnek fel. Mivel egy elég termékeny főzdéről van szó (havonta több új sört is kihoznak), így nagyon színes a felhozatal, és egészen kiemelkedő tételekbe is bele lehet futni. (A Forest Sunset ipa például annyira zseniális volt, hogy egy ültő helyemben négy pohárral is megittam). Érdemes követni a kínálatot! Azt hiszem egyébként, ezzel a húzással a kraft sör rajongókat is sikerült újra és újra becsábítani.

2024 – A Kispolszki második saját söre

2024-ben egy újabb nagy váltás, változás történt a Kispolszki életében, ez pedig az UGAR Brewery. Nem csak a vörös ászok lefőzése került át a törökszentmiklósi főzdébe, de egy újabb saját sör is elkészült a söröző számára.

A Kispolszki második saját söre, a 126P egy lengyel stílusú pils. A lengyel stílus annyit takar, hogy nem egy keserű világosra, hanem egy malátásabb, édeskésebb sörre kell számítani. Az ötletelésnél egyébként a Perła Export ízvilága volt a kiindulópont. Az elkészítéséhez kizárólag lengyel komlókat (Lubin (?), Marynka) használtak. A recept szintén Badar Ádám nevéhez köthető. A sör neve pedig a Fiat 126-asra, azaz a kispolszkira utal.

Az új pils már szerdán felkerült a Kispolszki csapjára (a későbbiekben dobozos kiszerelésben is kapható lesz), a vörös ászok új változata pedig a mai naptól elérhető.


2024 szeptemberében, a cikk megírásakor jelenleg így néz ki a Kispolszki sörös kínálata:

Üveges kiszerelésben:
Perła Export (5.6%) világos sör
Perła Chmielowa (6.0%) világos sör
Zwierzyniec Pils (6.0%) cseh stílusú pils
Perła Miodowa (5.4%) mézes sör
Perła Koźlak (7.0%) baksör
Perła Porter Bałtycki (9.2%) balti porter

Piwo Grodziskie (3.1%) grodziski sör
Grodziska White IPA (5.8%) Earl Grey teás white ipa

Komes Strong Blonde (7.5%) belga stronge ale
Komes Potrójny Złoty (9.0%) belga tripel
Komes Porter Bałtycki (9.0%) balti porter
Komes Russian Imperial Stout (12.0%) imperial stout

Berliner Weisse Strawberry (3.4%) epres berliner weisse
Pale Ale (5.1%) amerikai pale ale
New England IPA (6.2%) new englamd ipa
American IPA (6.8%) amerikai ipa

Csapon:
1. Czerwony Lager (5.0%) vörös ászok – A Kispolszki saját söre
2. 126P (5.2%) lengyel pils – A Kispolszki saját söre
3. A Browar Stu Mostów valamely söre