Reketye Brewing Co. : Resolve Ukrain

Resolve Ukraine Beer – A Reketye csatlakozott a kezdeményezéshez

A Reketye Brewing Co. csatlakozott a Resolve Ukraine Beer nemzetközi sörös kezdeményezéshez, amely az ukrajnai humanitárius segítségnyújtást támogatja.


Naz Drebot, a kijevi 2085 Brewery tulajdonosa és sörfőzője, mielőtt megalapította a sörfőzdét, az amerikai 42 North Brewing Company főzde elindításában segédkezett. Az Ukrajnában zajló háború miatt az amerikaiak úgy gondolták, ideje viszonozni a segítséget, és elindították a szóban forgó összefogást, hogy segítsék az ukrán főzdét, és az ukrán embereket.

Az alapötlet egyszerű. A kezdeményezéshez csatlakozó főzdék elkészítik a saját sörüket – ehhez a recept alap és a dizájn elemek is letölthetőek az összefogás honlapjáról –, a bevétel pedig két alapítványhoz kerül (The Global Empowerment Mission, World Central Kitchen), akik mind a háborús zónában maradtaknak, mind a hazájukból elmenekülni kényszerülteknek élelmet és segélynyújtást biztosítanak. A kezdeményezéshez világszerte már közel 40 főzde csatlakozott, köztük a Reketye Brewing Co. is, akiknek egyébként korábban már volt kollabjuk az amerikai főzdével (Hibiscus Kiss).

Reketye Brewing Co. – Resolve Ukrain

A főzdék két kellerbier recept közül választhatnak. Akik a blogot régóta követik, már sokat olvashattak a pincesör stílusról. A Reketye a Citra komlós/hidegkomlós India Pale Kellerbier mellett tette le a voksát, és egyedi vízprofilt adott a sörnek. Nagyjából 30 pincesörrel a hátam mögött, az „India Pale Kellerbier” stílus még nekem is új volt, és valahogy nem is fért össze a fejemben a szűretetlen, tömény malátásság a komlóhangsúllyal. De hát az amcsik szeretnek mindent megküldeni egy kis extra komlóval… Mindenesetre kíváncsi voltam!

Reketye Brewing Co. : Resolve Ukrain
Reketye Brewing Co. : Resolve Ukrain

A Resolve kitöltve sokkal tisztább, mint amire számítottam, talán a Paulaner zwickl-je (Paulaner Zwickl Naturtrüb) volt hasonlóan áttetsző. Az első illatoknál már markánsan jönnek a citrusos aromák. Könnyű, vékony test; pici malátásság, kicsi komlósság; visszafogott keserűség. Nincsen túlbonyolítva, de egy korrekt ivósör. Értem is, hogy mitől “India Pale”, csak azt nem értem mitől “Kellerbier”. Nálam ez hopláger (India Pale Lager) kategória. De ezen nem veszünk össze, a hangsúly most amúgy is az összefogáson van.