Pivovar Vŕšky

Szlovák sörök – Élménybeszámoló a közép-szlovákiai sörtúráról

Szlovákiában nyaraltunk, és a túrázás mellett természetesen a helyi söröket is igyekeztünk felfedezni. Utóbbiról jön most egy hosszabb élménybeszámoló.


A sörfőzdék, melyekről szó esik:


Nagyüzemi szlovák sörök

Még mielőtt rátérnénk a kisüzemi és kraft sörökre, röviden összefoglaljuk, milyen a nagyüzemi felhozatal Szlovákiában. És csak úgy általánosságban megemlítjük – amit mi hatalmas pozitívumnak tartunk – , hogy a legtöbb helyen ahol sört csapolnak, tartanak a csapon alkoholmentes sört vagy legalábbis alkoholmentes radlert. Sokkal szívesebben tekintettünk így rájuk alternatívaként a nagy hőségben, mintha csak dobozos/üveges verzióban lettek volna elérhetőek.

Heineken Slovensko. Ha szlovák sör, akkor valószínűleg legtöbben a Zlatý Bažant-t vágnák rá elsőre. Ez az 1967-ben alapított Brewery Hurbanovo terméke, amelyet 1995-ben felvásárolt a Heineken. Ha valahol van rá lehetőség, érdemes a Zlatý friss, tanksör verzióját kipróbálni. Egyébként az alkoholmentesük is tök korrekt, radlerben viszont találtunk jobb opciót. A főzde további termékcsaládjai: Corgoň, Gemer, Martiner, Maurus, Kelt. Hozzájuk tartozik még egyébként a Slobodný pivovar Bradáč kisüzemi sörfőzde is.

Banskobystrický pivovar. Leggyakrabban az Urpiner sörökbe futottunk bele, amely a besztercebányai sörfőzde egy brand-je. Az 1971-ben alapított sörfőzde akkor még Pivovar Urpín néven futott, és a 2007-es átstrukturáláskor nevezték át. A főzde további termékcsaládjai: Kaprál.

Plzeňský Prazdroj Slovensko. Gyakran feltűnt az éttermek napernyőin a Šariš felirat, amely a nagysárosi (Veľký Šariš) sörfőzde egyik termékcsaládja. Habár ebből nem kóstoltunk semmit, az ugyancsak hozzájuk tartozó Birell Pomelo & Grep radler-e az egyik kedvenc „sörünk” volt kint. Az 1960-ban alapított főzde egyébként 2016 óta az Asahi konszernhez tartozik. A főzde további termékcsaládjai: Smädný Mních.

Pivovar Steiger. Ahogy azt a logón is feltüntetik, a vihnyei (Vyhne) sörfőzde indulása 1473-ra datálható, de azóta természetesen rengeteg átalakuláson esett át. Ahogy arról még később szó lesz, a Steiger brand 1993-ban indult el, a főzde pedig 2007-ben vette fel ezt a nevet. A főzde további termékcsaládjai: Palatín, Sitňan, Stein.


Sörfőzdék, ahol jártunk

A kirándulásunk alatt hét, kisebb-nagyobb szlovák sörfőzdébe is sikerült betennünk a lábunkat.

Pivovar Hostinec – Kassa (Košice)

Kassa óvárosa rengeteg látnivalót tartogat, közte például a Szent Erzsébet-dómmal, ahol II. Rákóczi Ferenc sírja található. Miután mindent megnéztünk, a környéken több sörfőzdébe is ellátogathatunk (pl.: Pivovar Golem, Staničný pivovar, Pivovar Corvus). A mi választásunk viszont a legközelebbi sörházra, a Pivovar Hostinec-re esett.

Pivovar Hostinec – Kassa (Košice)
A Pivovar Hostinec bejárata.
Pivovar Hostinec – Kassa (Košice)
A Pivovar Hostinec üstjei és csapjai.
Pivovar Hostinec – Kassa (Košice)
A Pivovar Hostinec sörei.

Állításuk szerint, a Pivovar Hostinec Kassa egyik legrégebbi étterme a maga 1542-es alapításával. Az 1600-as években már elvileg működött sörfőzde az épületben, de szinte biztosan nem ott, ahol a mostani főzőüstök találhatóak. Az épület belseje egyébként nagyon hangulatos, a keresztboltozatok gótikus hatást keltenek. A sörökért viszont ennyire nem lelkesedtünk, de azért vállalhatóak.

Pivovar Hostinec: Hlavná 91/65, 040 01 Košice
Élményünk: ★★★☆☆ (3.25)


Tatras – Poprád (Poprad)

A Tatras sörházához nagy reményeket fűztem a túra tervezésekor, de picit csalódtam (a sörökben). A helyszínnek meg van a maga hangulata. Az autómentes utcára nyíló nagyobb terasszal rendelkezik, bent pedig 8 különböző tematikájú terem (pl. bank, galéria, stb.) található. Az egyikből elvileg a főzdére is rálátni.

Minipivovar Tatras - Poprád (Poprad)
A Minipivovar Tatras bejárata.
Minipivovar Tatras - Poprád (Poprad)
A Tatras egyik tartálya.
Minipivovar Tatras - Poprád (Poprad)
Kóstolósor a Tatras söreiből.

A sörlapon szereplő 15 tételt 2 kóstolósorral végig lehet tolni: 8 „egyszerűbb” sör, illetve 7 kraftosabb sör +1 sörpárlat. A kóstoló egyébként egész korrekt árban van, a 8x 1,25dl sör ugyanis kevesebb, mint 8 euró volt. Én a kraftosabb menüt választottam. Sajnos, nem igazán találtam olyat, ami tetszett volna. A végére még kértem egy pohár búzasört, ami megerősítette, hogy innen sem hozunk el palackos kiszerelést. Az ételek viszont nagyon finomak voltak, szóval azért jó élménnyel zárult a látogatás.

Minipivovar TATRAS: Námestie svätého Egídia 60, 058 01 Poprad
Élményünk: ★★★☆☆ (3.25)


Liptovar – Liptószentmiklós (Liptovský Mikuláš)

A Liptovar sörfőzdét egy 70 km-es bringatúra végéhez közeledve ejtettük útba. Az udvaron is található jó pár asztal, de a közelgő az eső miatt inkább bent foglaltunk helyet. Letisztult belső tér, rendkívül hangulatos az egész! A sörfőzdére elfelejtettem rákérdezni, de az a tippem, hogy az udvarról nyíló nagyobb épületben található.

Liptovar - Liptószentmiklós (Liptovský Mikuláš)
A Liptovar éttermének bejárata.
Liptovar - Liptószentmiklós (Liptovský Mikuláš)
Kóstolósor a Liptovar söreiből.
Liptovar - Liptószentmiklós (Liptovský Mikuláš)
A Liptovar sörfőzde egyik ipája.

Az étlapon nem találtuk meg külön feltüntetve, de jó, hogy rákérdeztünk, ugyanis lehet kérni sörkóstolót. Mind a hét csapon lévő sörből érkezett 2-2 deci. Nem véstem fel, de emlékeim szerint egy pilsner ale (nem elírás, ez egy kísérleti sör!), egy angol pale ale, egy amerikai pale ale, egy summer ale, egy ipa, egy witbier, és egy ír stout volt épp a kínálat. Végre, ezek között már bőven találtunk a mi szájízünknek is megfelelő söröket! A hamburgerek szintén finomak voltak. A környéken járva szerintem ide mindenképpen érdemes benézni!

Liptovar – Remeselný pivovar a Pivovarská reštaurácia: Garbiarska 2032, 031 01 Liptovský Mikuláš
Élményünk: ★★★★☆ (4.00)

És ha már liptószentmiklósi sör, akkor a Nilio Brewery-re is érdemes lehet ránézni. A 2020-ban startolt főzde egyik fő csapásirányát az alkoholmentes sörök jelentik. A kérdésemre, hogy lehet-e helyben söröket fogyasztani vagy elvitelre hozni a mai napig nem válaszoltak. A tippem egyébként, hogy nem.


Maravar – Tarnóc (Liptovský Trnovec)

Már harmadik napja kempingeztünk a Liptói-tenger (becsületes nevén Szentmáriai-víztározó) mellett, amikor rájöttünk, hogy egy sörfőzde van a szomszédban. A Maravar Pivný Wellness-ről már messziről látszódott, hogy egy panzió és étterem, aminek még sör-wellnese is van (jelentsen ez bármit), de hogy itt 2019 óta sört is főznének, azt kiválóan titkolták.

Maravar - Tarnóc (Liptovský Trnovec)
A Maravar főzőüstjei.
Maravar - Tarnóc (Liptovský Trnovec)
Egy korsó Maravar Svetlá 11 a Pizza Nay teraszán.

Sőt, a sört megkóstolni sem volt magától értetődő, ugyanis az éttermet kizárólag a panzió vendégei használhatják, így még egy sör erejéig sem engedtek bennünket leülni. Egy fotót azért lőttem a Maravar főzőüstjeiről. Viszont a kb. 100 méterre lévő Pizza Nay az ő söreiket (is) értékesíti, így ott csapról megkóstoltuk a világosukat, és üveges kiszerelésben a pizza mellé még elhoztunk egy búzasört és egy ipát. A világosuk a már szokásosnak mondható nyers malátás édességet hozta, a búzasör az épp elment, az ipát viszont két korty után el-, és leengedtük.


Pivovar BUC Kvačany – Kvacsan (Kvačany)

A kvacsányi sörfőzde, a Pivovar BUC elhelyezkedése kiváló! Egyrészt kb. 2 perc sétára van a buszmegállótól, így tökéletes végállomása volt a Kvacsányi-völgyben tett 15 km-es túránknak. Másrészt csodálatos a környezet! A hátsó nagy teraszon ültünk le, ahonnan ráláttunk a mellettünk folydogáló patakra, és kicsit még az erdőben éreztük magunkat. Maga a főzde egyébként a bejárattól balra található melléképületben foglal helyet.

Pivovar BUC Kvačany - Kvacsan (Kvačany)
A Pivovar BUC Kvačany bejárata.
Pivovar BUC Kvačany - Kvacsan (Kvačany)
A Pivovar BUC étlapja.
Pivovar BUC Kvačany - Kvacsan (Kvačany)
Egy korsó Kvačany Ležiak 12°.

Sikerült kóstolót kérnünk a csapon lévő négy sörükből. A hellesük bizonyult a legjobbnak (és a leghidegebbnek), ezért ebből még egy korsóval lecsúszott utána. A másik három tétel, a csalánnal zöldre színezett fűszeresebb lágerük, a sima ale-jük, illetve a kissé vasas sötét sörük nem igazán nyerte el a tetszésünket. Itt is tulajdonképpen a környezet és az ételek viszik a prímet.

Pivovar BUC Kvačany: Kvačany 88, 032 23 Kvačany
Élményünk: ★★★☆☆ (3.50)


Donovalský pivovar – Dóval (Donovaly)

Az Alacsony-Tátra és a Nagy-Fátra közötti hágón fekvő Donovalský pivovar teraszáról csodálatos a kilátás! Már csak emiatt is jó választás betérni ide egy pihenőre. Az épület kicsit olyan ormótlan, a belső tér viszont remekül néz ki. De mint ahogy említettem, a kilátás miatt inkább a teraszon foglaltunk helyet.

Donovalský pivovar - Dóval (Donovaly)
A Donovalský pivovar épülete.
Donovalský pivovar - Dóval (Donovaly)
A Donovalský pivovar főzőháza.
Donovalský pivovar - Dóval (Donovaly)
Egy pohár Ujec pilsner.

A 2015-ös alapítású főzdében korrekt sörök készülnek. Akkor épp 8 tétel közül lehetett válogatni, kóstoló sor híján viszont csak a feléig a jutottunk. Az Ujec pilsnerük teljesen rendben volt, és ahogyan a Pilsner Urquell esetében, itt is jött egy kis vajas mellékíz. Hoztunk is haza belőle pár üveggel, és nem akarok hülyeséget mondani, de mintha 1 eurót fizettem volna darabjáért (0,33 L). Ha valóban így történt, akkor kiváló vétel volt. És bár a Zoltan dunkelweizen csak olyan so-so volt, a felső erjesztésű söreik tetszettek. Nagyon jó élménnyel távoztunk, érdemes volt emiatt a kerülő úton jönnünk!

Donovalsky Pivovar: Donovaly – rekreačná oblasť 167, 976 39 Donovaly
Élményünk: ★★★★☆ (4.00)


Pivovar ERB – Selmecbánya (Banská Štiavnica)

Egészen Selmecbányáig kellett (vagy úgy is mondhatjuk, hogy elég lett volna Selmecbányáig) utaznunk a legjobb sörös élményeinkért. Ennek első állomása a nagyon érdekes történetű ERB Serfőzde Étterem volt.

Az ERB Serfőzde Étterem tulajdonosa, Eduard Rada korábban bányamérnökként dolgozott. 1993-ban vett egy sörfőzdét, létrehozott egy új brandet, és egy évtized alatt Szlovákia harmadik legnagyobb sörgyárává tette. Ez még Vihnyében történt, és a Pivovar Steiger-ről van szó. 2006-ban megunta a nagy sörkonszernekkel és az áruházláncokkal zajló állandó harcot, és úgy döntött, egy kisebb sörfőzdét nyit, ahol nem kell ilyesmikkel foglalkoznia. Négy hányattatott sorsú épületet vett meg Selmecbánya központjában, és felépítette a sörfőzdét. Így született meg a Pivovar ERB. Külön érdekes, hogy az egyik épület egy 1893-ban épült (volt) zsinagóga. Kintről is jól láthatóak a bent tornyosuló erjesztőtartályok. A sörfőzde egy másik épületben található, amelynek emeletén egy étterem is kialakításra került. Egy másik épületben egy hotel, egy másikban pedig egy színház található.

Pivovar ERB
A Pivovar Serfőzde Étterem bejárata.
Pivovar ERB
Az étterem fali lámpái.
Pivovar ERB
Egy korsó ERB Svetlý ležiak.

Az étterem nem túl tágas, még a teraszával együtt sem, így érdemes lehet asztalt foglalni, vagy legalább kerülni a csúcsidőt. A belső tér roppant hangulatos, a fali lámpák kialakítása nagyon ötletes. A főzőüstöket is itt találjuk.

Aki enni-inni szeretne, annak alaposan a zsebébe kell nyúlnia. A hefeweizen korsóját például 6,2 euróért vesztegették. Viszont nem csak az ára volt olyan, mintha Münchenben kértük volna ki, hanem a minősége is! A világos sörük szintén kitűnő volt. Nem is kérdés, ezek voltak a szlovák túráink legjobb sörei!

ERB Serfőzde Étterem: Novozámocká 2, 969 01 Banská Štiavnica
Élményünk: ★★★★☆ (4.25)


Sörfőzdék, akiktől kóstoltunk

Ha nem sörfőzdébe ültünk be, akkor is igyekeztünk a helyi kisüzemi söröket kipróbálni.

Pivovar Vŕšky – Terhely (Terchová) / Prvy Zvolensky Pivovar Vrsky – Zólyom (Zvolen)

Egy hatalmas túrát tettünk Selmecbánya körül, amit azzal kezdtünk, hogy a kálvária dobot is megmásztunk. Az utolsó kilométereken már csak az ebéd lebegett a szemünk előtt. A központba visszaérve a Coburg bistro-ba tértünk be, amivel már előző nap is szemeztünk. És milyen jól tettük! Nem csak a hamburger miatt – ami egyébként szintén szuper volt -, hanem mert a Pivovar Vŕšky világos sörét is csapolták. Határozottan kezdett visszajönni a bizalmunk a szlovák söröket illetően!

Pivovar Vŕšky
A Pivovar Vŕšky világos söre a Coburg bistro-ban.

Próbáltam utánajárni a sörfőzde történetének is, de még nem minden tiszta, ugyanis ha jól értem, párhuzamosan fut két főzde. Az első sörfőzde 2012-ben született meg Terhelyen (Pivovar Vŕšky), a második sörfőzde pedig 2020-ban készült el Zólyomban (Prvy Zvolensky Pivovar Vrsky). Annyi biztos, hogy a zólyomi vár megnézésekor még nem tudtunk a sörfőzde létezéséről, pedig e sörük alapján biztosan érdemes lett volna betérni a sörházukba. Ezt a ziccert most kihagytuk.


Remeselný pivovar Huncút – Losonctamási (Tomášovce)

A losonctamási Remeselný pivovar Huncút sörfőzdét eredetileg két tanár alapította 2016-ban. Az ipájukat a selmecbányai Barcadam Caffé-ban kóstoltuk meg. Nagyon rendben volt. Azt hiszem, erről most ennyit tudtunk mondani.

Remeselný pivovar Huncút
A Remeselný pivovar Huncút söre a Barcadam Caffé teraszán.

Tančiareň a pivovar Franz – Losonc (Lučenec)

Még mindig Selmecbánya központjában járunk, egész pontosan a Franz Banská Štiavnica udvarán, ahol egy food truck és egy beer truck található. (Na meg persze jó pár asztal, székekkel). A beer truck csapjairól a Tančiareň a pivovar Franz sörei folynak. Egy világos és egy vörös sört toltunk le itt, és nagyon meg voltunk velük elégedve. Épp ezeket a klasszikus, de jól kivitelezett söröket hiányoltuk a szlovák kirándulásunk alatt, de Selmecbánya mindenért kárpótolt bennünket.

Tančiareň a pivovar Franz
A Tančiareň a pivovar Franz söre a Franz Banská Štiavnica udvarán.