Ruin Brew Budapest

Sör? Sure. – A Ruin Brew sörházában jártunk

Tavaly augusztusban nyílt meg a Ruin Brew Budapest sörház az Akácfa utcában. Sörház, azaz saját sört csapolnak, szóval nagyon kíváncsiak voltunk rá. Hétvégén hétvégi pörgés, hétfőn kvíz est, kedden zenés est, egy szerdai nap így épp ideális volt meglátogatni a helyet.

Meg és Dave 2016-ban költöztek Kaliforniából Magyarországra, akkor már évek óta űzték a házi sörfőzést. Ebbe hamarosan egy kollégájukat, Bencét is bevonzották, és ahogy az lenni szokott, felmerült bennük a gondolat, hogy nyithatnának egy saját bárt. És komolyan gondolták! 2020 tavaszán talán már el is indultak volna, de jött a járvány. A nyitás ugyan másfél évet csúszott, de így legalább mindent saját kezűleg, a saját elképzelésük szerint tudtak formálni.

A sörök a bárból nyíló mini sörfőzdében készülnek (ha jól láttuk, 7 db 625 literes erjesztőtartály áll rendelkezésre), ide az utcáról is be lehet tekinteni. A konyhán taco, burrito, quasedilla, és pár sörkorcsolya is készül. Akár kilenc csapról is folyhatnak a sörök, de persze a főzde kapacitása nem feltétlenül tudja tartani a lépést a fogyasztással. Vendégsörként egyébként a Gravity Brewing sörei is gyakran fellelhetőek. Egy (nem is olyan apró) negatívum viszont, hogy az ötdecis pohár (esetleg a négy) az egyetlen választható űrmérték. Nagyon szívesen megkóstoltuk volna az éppen csapon lévő hat sör mindegyikét, de három liternek még ketten sem mertünk nekiugrani, pláne így hétköznap. Szerintem egy kóstolósort (pl 4-5×1-2 dl) érdemes lenne betenni a kínálatba!

Ruin Brew Budapest : New England IPA, Kölsch
Ruin Brew Budapest : New England IPA, Kölsch

Így most csak három sörig jutottunk. A kölni sörtúráink után már elég kritikusan állunk a hazai próbálkozásokhoz, és az itteni Kölsch-ből nekünk hiányzott a kristálytiszta kinézet és a könnyedség. A New England IPA (NEIPA #3?) viszont kiváló volt a maga körtelé-ködös megjelenésével, gyümis illatbombájával, kellő testességével, visszafogott keserűségével! A zárásként kóstolt Galaxy APA egy laza, ivósör volt, szintén tetszett.

Ruin Brew Budapest : Galaxy APA
Ruin Brew Budapest : Galaxy APA

Nagyon tetszik a koncepció (Pesten amúgy is ritkaság számba megy a sörház jelleg), és a megvalósítás is bejön. Bátran ajánljuk a helyet! És majd mi is visszamegyünk megkóstolni a kimaradt, illetve az új söröket.