Max két sör Magazin

Hírösszefoglaló 22/24 – Augusztusi sörhírek

Bár még nem ért véget teljesen az augusztus, a Belvárosi Sörfesztivál miatt picit előbb érkezik a havi hírösszefoglaló. A sok sörmegjelenés mellé sajnos szomorú hír is jutott. A programajánlót pedig nagyon érdemes böngészni, hiszen már most hétvégén is lesz jó pár izgalmas rendezvény!


Sörmegjelenések

A Brew Your Mind tovább fejlesztette korábbi dupla ipáját. A No Memememories a No Memories sörük komlósabb változata.

Új taggal bővült az Etyeki Sörmanufaktúra Just For Fun sorozata. A Just For Fun – Lime & Maracuja Cream Ale neve szerintünk mindent elárul. A zeneajánló szerint pedig Ricky Martin Livin’ La Vida Loca slágere passzol leginkább hozzá.

Jó pár újdonsággal jelentkezett a Fehér Nyúl. A Kveik Thunder egy kveik élesztővel erjesztett, papayával és guavával ízesített hazy ipa, melyet a Trópusi Vihar című film ihlettet. A La Donna egy korianderes, gyömbéres gose. Sőt, a Nyulak a Belvárosi Sörfesztiválra és készülnek újdonsággal, de arról majd egy másik posztban.

A FIRST Craft Beer is aktív volt múlt hónapban. A Voodoo IPA Grapefruit a (korábban átöltöztetett) alap ipájuk grapefruitos változata. A Belvárosi Sörfesztivál hivatalos sörét, a Festival Hippie ipát is ők készítették. A Rex DeLuxe pedig a tavalyi savanyított sörük (In Medias Rex) még gyümölcsösebb változata.

Új sorozatot indított a Gravity Brewing. A negyedéves Exoplanet sorozat célja, hogy kiemelje a budapesti Bagira Coffee egy-egy single origin kávéját. Az első tétel, a Exoplanet: Kindeng – Single Origin Coffee Stout a Kindeng Mill-re, a pápua-új-guineai Jiwaka tartományból származó, magashegyi kávébabra helyezi a reflektorfényt.

Bemutatkozott a HopTails Brewery gerilla formáció. Az első sörük, a Checkpoint egy ribizlis, cseresznyés, tonkababos savanyított ale.

A HORIZONT Brewing folytatta a savanyú sorozatát. A Raspberry, Lime & Mint Sour Ale az angol Heist Brew Co-val közösen készült el.

A Kecskeméti Sörmanufaktúra is savanyú sörrel jelentkezett. A Fruit Forest Berliner Weisse neve mindent elárul: ez egy erdei gyümölcsös berliner weisse.

A Mad Scientist is kihozott pár újdonságot. A Ghost Flight egy Talus, Sabro, Simcoe és HBC522 komlós tripla ipa gyömbérrel, amit a lengyel Browar Rockmill főzdével közösen készítettek. A Summersexual narancshéjas amerikai ipa a korábbi, szintén kveik ipájuk, a Flannelsexual utódja.

Rengeteg hír jött a MONYO Brewing Co. háza tájáról. A Hungarian Terroir sorozatuklegújabb tagja, a Hungarian Terroir: Balatonboglár – Barrel Aged Sauvignon Blanc Grape Ale 2021 a Kristinus Borbirtok Sauvignon Blanc mustjával együtt erjesztett sör, fahordóban érlelve. A Berry Bear american pale wheat és a Hazy Hamster new england ipa söreik a SPAR polcaira készültek. A One Night Stand egy limitált, Citra és Mosaic komlós new england ipa volt. A MONYO X Kiss Jenő MSTR – Regenerator session ipát pedig a testépítő világbajnokkal, Kiss Jenővel közösen tervezték. Utóbbi sörhöz számos aminosavat is adagoltak, így bátran ajánlják sportolóknak és kemény fizikai munkát végzőknek is.

Bővült a Reketye Brewing Co. Banghard sorozata, mert szerintünk immár sorozatról lehet beszélni. Az alap Dr Banghard, és a Sir Banghard után megérkezett a Naked Banghard imperial porter, ami inkább egy előzmény sör, mintsem folytatás.

Újabb szezonális sört készített a Rizmajer Kézműves Sörfőzde. Az NZ/X egy Motueka komlós pils.

Új sörrel jelentkezett a RothBeer. A Fish! Pozitív session ipa a Fish! zenekar tiszteletére és az Agenor Civil Állatvédő Egyesület – Csepel támogatására készült.

Két tétellel jelentkezett a SØRT. gerilla formáció. A Cantaloupe Chants az első sörük (Dinnyére SØRT.) újragondolt verziója, a Andalusian Sour pedig egy gazpacho ihlette sós-savanyú sör kaliforniai paprikával, fokhagymával, paradicsommal, és uborkával.

Sokat kísérletezett a Szent András Sörfőzde. A TesztAndrás Lambda.14 epres berliner weisse talán az első savanyított sörük. A TesztAndrás Gamma.15 pedig egy kölsch-stílusú sör. A békésszentandrásiak emellett egy komlózott szódával, a Hopszóda (Citra, Lemondrop)-val is előrukkoltak.

A hatodik résznél tart az UGAR Brewery kísérletezős sorozata. A Trailer #006 – Sex On The Puszta egy new england ipa.

Elkészült az idei Budapest Beer Week hivatalos söre. A BPBW 2022 egy cold (new england) ipa, ami tizenkét hazai főzde együttműködésével készült el: Balkezes, B BOP FERMENTORY, Dealbreaker, Fehér Nyúl, FIRST Craft Beer, HopTop Brewery, HORIZONT Brewing, InVitro Brewing, Mad Scientist, MONYO Brewing Co., Reketye Brewing Co., UGAR Brewery.


Egyebek

Bezárt a Csapház Bartók Béla úti üzlete is. Amikor legutóbb a Csapházról írtunk, még két egységben várták a vásárlókat. Nem sokkal később a Gogol utcai tap-and-go üzletük szűnt meg, az „elszálló infláció, rezsi és az egyéb kiadások miatt” pedig a hetekben a Bartók Csapház is végleg bezárt.


Programajánló

Augusztus 26-28: Burger II Blues II BeerFest, Bikás Park, Budapest
Augusztus 26-28: Óbudai kézműves sörök fesztiválja – Kisüzem 2022, Esernyős, Budapest
Augusztus 26-28: Golden Mile, Mad Kert | Mad Garden Buda | Madhouse, Budapest
Augusztus 26-27: Dupla sörpremier a Fehér Nyúlnál, Fehér Nyúl, Budapest
Augusztus 27: HopTop Brewery – 6. Szülinap a Főzdeparkban, Hoptop Brewery, Budapest
Augusztus 30-Szeptember 4: VI. Belvárosi Sörfesztivál, Szabadság tér, Budapest

Szeptember 7-10: BPBW 2022 | Budapest Beer Week /// Tasting Sessions, Dürer Kert, Budapest
Szeptember 10: Krenner Brewery – 2. Születésnapi Sörfesztivál, Krenner Brewery, Csempeszkopács