Etyeki Sörmanufaktúra : Just For Fun sorozat

Just For Fun – Az Etyeki Sörmanufaktúra legújabb sorozata

Pár hete jött ki az Etyeki Sörmanufaktúra legújabb, Just For Fun sorozatának első három darabja. A címkén kiemelik, hogy a sörök Miksa Kende sörfőzőmester receptje alapján készülnek, ezért megkerestük Kendét, hogy mondjon pár szót magáról és a sörökről.


Kende etyeki születésű, és a családjával jelenleg is ott él. Nagyjából 8-10 éve vágott bele az otthoni sörfőzésbe, szeret új ízekkel és aromákkal ismerkedni, kísérletezni, tanulni. Az Etyeki Sörmanufaktúrához négy éve csatlakozott marketinges irányból, így elsősorban a főzde mindennapi ügyeit intézi (szállítás, rendezvényszervezés, stb.) és emellett foglalkozik a receptekkel, sörfőzéssel.

A Just For Fun lényegében egy kísérleti sorozat, melyben házi főzeteket ültetnek át kisüzemi szintre. (Itt ugye nem csak egy egyszerű felskálázásról van szó, rengeteg paramétert figyelembe kell venni, hogy valami közelítőleg hasonló eredmény szülessen nagyban is…). Ezek a sörök egyszeri főzetek lesznek (~600 liter), és várhatóan havi 1-2 tétel fog érkezni. Ez egyébként nem kizárólag Kende projektje, bár a legtöbb recept egyelőre az ő nevéhez fog fűződni. Ő főleg az ipásabb, gyümölcsösebb vonalat viszi majd, porterekre/stoutokra például majd Huszti Márk fősörfőzőtől számíthatunk a későbbiekben.

A dizájn egyébként szerintem jó lett, letisztult, a sorozaton belül egységes, és kiemelkedik az alapszortiment közül. Plusz még zeneajánló jár a sör mellé!

Just For Fun gyorsteszt

A Just For Fun – New Zealand Pils egy új-zélandi komlós (Pacific Jade, Motueka, Nelson Sauvin) pils. Tetszik a koncepció! Az illata nagyon izgalmas, markánsan jönnek a zöld, füves jegyek. Kinézetre nem pilzezném le, és belekortyolva is úgy tűnik, hogy sok lett a hidegkomló, határozott keserűség és hop burn zárja a kortyot.

A Just For Fun – Smash Kveik IPA a nevéből adódóan egy egy-malátás-egy-komlós ipa. Bár a Citra játssza a főszerepet, nekem mégis inkább visszafogott, de trópusi aromák jönnek. Lágy kortyok, gyümölcsös ízek. Tetszik.

A Just For Fun – Rye DIPA koncepciója is jónak ígérkezik, mert bejönnek a rozsos dolgok. A rozs szép színt ad a sörnek, az ízében is érződik, a korty végén viszont a brutál keserűség dominál.

Etyeki Sörmanufaktúra : Just For Fun - New Zealand Pils
New Zealand Pils
Etyeki Sörmanufaktúra : Just For Fun - SMASH Kveik IPA
SMASH Kveik IPA
Etyeki Sörmanufaktúra : Just For Fun - Rye DIPA
Rye DIPA

Összességében nekem nagyon tetszik, hogy ezzel a kísérletezéssel felkavarják az alapszortimentes állóvizet! Biztosan nyomon követem a sorozat alakulását! A negyedik darab egyébként a következő héten debütál, az Óbudai kézműves sörök fesztiválján és Burger II Blues II BeerFest-en például már elérhető lesz.

A sörcsomagot és a beszélgetést innen is köszönjük Kendének és a főzdének!