Négy magyar márka – a Bányai Coffee, a MONYO Brewing Co., a Mad Dog Coffee, és az Ételmentő – egyesítette erejét, hogy bemutassa, hogyan lehet a kávé minden részét gasztronómia élvezetté varázsolni. Az „A kávé útja – Circular Coffee Tasting” esemény keretében megnyitják a kapukat a kávé és az upcycling lenyűgöző világába.
Sajtóközlemény
Az élelmiszeriparban az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb hangsúlyt kapott a fenntarthatóság és a körforgás. Egyik kedvenc meleg italunk a kávé ellátási láncának mentén is egyre több erre mutató törekvéssel találkozunk. A kávécserje gyümölcsének feldolgozás során sokféle melléktermék és így lehetőség születik, melyek segítségével a fenntarthatóságot és az értékteremtést elősegíthetjük.
A kávé termesztése és feldolgozása során számos olyan alapanyag és melléktermék keletkezik, melyekről eddig talán még nem is gondoltunk volna, hogy mennyire értékesek lehetnek. Az egyik ilyen példa a cascara, ami a kávébabot körülvevő gyümölcs hús szárított változata. Ezt a kávézöldjét körülölelő húst hagyományosan gyakran eldobták vagy komposztáltak. Azonban a fenntarthatóság iránti növekvő érdeklődés hatására egyre több helyen ismerik fel a cascarában rejlő potenciált.
A cascara gazdag tápanyagokban, például koffeinben, antioxidánsokban és vitaminokban. Az upcyclingnak köszönhetően ezek az értékes anyagok új életre kelhetnek. Így nem csak környezetünket óvhatjuk a hulladék csökkentésével, de olyan különleges és tápláló termékeket is létrehozhatunk, melyek egyedi ízvilággal hódítanak és további bevételi forrásként járulnak hozzá az ültetvényeken dolgozók megélhetéséhez.
Egy csoport úttörő magyar márka – Bányai Coffee, MONYO Brewing Co., Mad Dog Coffee és Ételmentő – egyesítette erejét, hogy bemutassa, hogyan lehet a kávé minden részét gasztronómia élvezetté varázsolni. Az „A kávé útja – Circular Coffee Tasting” esemény keretében megnyitják a kapukat a kávé és az upcycling lenyűgöző világába. Az esemény nem csak a kávé iránt érdeklődőket várja, hanem mindenkit, aki szeretne betekintést nyerni az értéktudatos gondolkodás és a fenntartható gasztronómia világába.
Az eseményen a résztvevők a kávétermelés új és kreatív oldalát fedezhetik fel, megismerhetik a cascara és más kávézás során keletkező melléktermékek különleges ízvilágát, és találkozhatnak a márkák szakértő képviselőivel. Az új ízek és az értéknövelő újrahasznosítás ereje inspirációt nyújt mindazoknak, akik részt vesznek a rendezvényen.
Az „A kávé útja – Circular Coffee Tasting” eseményre 2023. szeptember 13-án kerül sor a Mad Dog Hangárban, Budapesten. Ha szeretnéd felfedezni a kávé és az upcycling találkozásából születő ínycsiklandó értékeket, akkor ne hagyd ki ezt az izgalmas alkalmat! Az esemény leírása szerint a látogatók ezúttal nem különböző kávékat, hanem a kávé feldolgozás különböző eredményeit kóstolhatják végig. Meleg italokkal, újhullámos üdítőkkel és még ropogtatni valókkal is készülnek a szervezők.
Az élelmiszeripar jövője a pazarlás helyett az értékteremtésben rejlik. A kávé és az upcycling találkozása – gyere el, és fedezd fel velünk a fenntarthatóság és kreativitás új dimenzióit!
Facebook esemény: A kávé útja – Circular Coffee Tasting
Bányai Coffee
A Bányai kávét costa-ricai Lourdesi-völgyében termesztik, szüretelik, dolgozzák fel, majd idehaza, a szekszárdi Lucky Cup-ban pörkölik fogyasztásra készre. Az ültetvényt biodinamikus szemlélettel gondozzák, magyar mikrobiológiai talaj- és növénykondicionáló készítményeket alkalmaznak. Az itt termelt kizárólag arabica variánsok (Caturra és Catuai) egy részét a régióra jellemző „honey” eljárással dolgozzák fel. A Bányai kávékat a kávés szakma hivatalos nemzetközi „Cup of Excellence” minősítési rendszerében a Costa Rica-i top 50 kávé között tartják számon.
MONYO Brewing Co.
A MONYO Brewing Co. 2014 óta dolgozik, hogy megváltoztassa a fogyasztók gondolkodását a sörről. Jelenleg Magyarország legdinamikusabban fejlődő sörfőzdéi közé tartozik. Minden egyes sörüknek karaktere és története van, amit a legmodernebb berendezésekkel, alapos odafigyeléssel és precíz szakmai tudással készítenek, hogy a lehető legkiválóbb formában kerüljenek a poharakba. A MONYO Brewing Co. életében egy fontos hajtóerő a folyamatos megújulás. Szeretik a kihívásokat és az innovatív gondolkodást. Talán ezek miatt is jutottak el odáig, hogy 2022-ben belevágtak a kraft üdítők készítésébe.
Mad Dog
A Mad Dog Coffee első egysége 2013 óta kínál speciality kávét és magas színvonalú vendéglátást a belvároson kívül, irodaházas környezetben. A belső kialakítás igazán egyedi hangulatú, otthonos, bohém és eklektikus stílusokat egyaránt hordoz. A Mad Dog Coffee Hangárt, mely egyben egy helikopter “hangar” is lett, 2022 májusban nyitották. Mindkét helyszínen BÁNYAI kávé várja a vendégeket. A Hangárban több kisebb-nagyobb közösségi teret álmodtak meg. Lehet közösségi asztalnál enni, tárgyalni, beszélgetni vagy a hátsó boxokban intimebb meetingekre, online munkára elvonulni. A tér az első egy éve alatt is számtalan közösségi programnak adott otthont, és elnyerte az Év Közösségi Tere díjat.
Ételmentő
Az Ételmentő a hazai upcycling forradalom kirobbantója! Küldetésük, hogy felkutassák az élelmiszergyártás során keletkező tápanyagdús melléktermékeket, melyek esztétikai okokból, vagy a megfelelő tudás illetve technológia hiányában kidobásra kerülnének és ezekből kiváló minőségű élelmiszereket hozzanak létre. Az egyik ilyen megmentett alapanyag a sörtörköly, a sörgyártás mellékterméke, melyből 2021 óta készítenek magas rost-, fehérje- és csökkentett szénhidráttartalmú termékeket. A sörtörköly granola portfóliójukat a Mad Dog-nak köszönhetően tavaly kiegészíteték a “duplán upcycled” Mokka ízesítéssel, amihez a kávézóban keletkező zaccot használják fel.
A borítókép és a bejegyzés teljes tartalmának forrása: sajtóközlemény.