Szent András Sörfőzde : Hopszóda, TesztAndrás Kappa.08, TesztAndrás Delta.05

Zserbós sör is található a Szent András újdonságai között

Ismét kaptunk egy csomagot a Szent András Sörfőzde jóvoltából, amely a békésszentandrási főzde újdonságait (is) tartalmazza. Két TesztAndrás mellett az új Hopszóda, és egy régi ismerős, az ország első meggyes söre szerepel a pakkban. Köszönjük szépen!


A Szent András Sörfőzde kísérleti sörös sorozata, a TesztAndrás, 2021-ben indult, és azóta közel 30 különböző sör jött ki a sorozat égisze alatt . Az egyes görög betűk egy-egy al-sorozatot takarnak, így találkozhattunk már alfa (~barna sörök), béta (~ipák), gamma (~klasszikus stílusok), delta (~búza sörök), kappa (~desszert sörök), lambda (~savanyított sörök), és omega (~belga sörök) besorolással is. Ennek megfelelően a főzde tükrösre szűrt bajor búzasöre a delta sorozatot, a zserbó ihlette pastry ale-je a kappa sorozatot képviseli.

Gyorsteszt

A legújabb Hopszóda esetében a szénsavas vizet Nelson Sauvin és Mosaic komlókkal hidegkomlózták. Kezdetben bodzás aromák érkeznek, amelyek szépen-lassan átcsapnak a szőlő felé.

Szent András Sörfőzde : Hopszóda
Hopszóda (Mosaic, Nelson Sauvin)
Szent András Sörfőzde : TesztAndrás Delta.05
TesztAndrás Delta.05 (kristallweizen)
Szent András Sörfőzde : TesztAndrás Kappa.08
TesztAndrás Kappa.08 (zserbó pastry ale)

A TesztAndrás Delta.05 egy kristallweizen, azaz egy tükrösre szűrt bajor búzasör, amelyet szintén a Nelson Sauvin és Mosaic komlóval hidegkomlóztak. A főzde állítása szerint ez a sör gyakorlatilag a Napkincs hefeweizen új értelmezésben. Kitöltve én azért tükrösnek nem mondanám (és nem gondolnám, hogy szűrés után hidegkomlózták volna), de tény, hogy nem úszkálnak benne az élesztő darabok. A hidegkomlózásnak köszönhetően illatában inkább ipás, mint bajor búzás. Sokkal inkább a Hopszódánál is érzékelt bodzás-szőlős jegyek érkeznek. Ízében viszont már pici banánosságot és szegfüvességet vélek felfedezni. Bár nincs bajor feelingem, egy könnyed, finom, ivós sörről beszélhetünk.

A TesztAndrás Kappa.08 pastry ale a zserbó folyékony verziójának is tekinthető. A gazdag malátázás mellett csokoládé, dió, és sárgabarack is került a sörbe. Ehhez jött még egy kis vanília, végül pedig laktóz, hogy igazán krémes legyen a végeredmény. Illatában abszolút ott van a zserbó, tényleg jön a csoki, a dió, a barack! El is gondolkodom, hogy kortyolni, vagy harapni kellene. Ízében már kevésbé zserbósabb; a kortyok picit vékonyak; hiányzik a test, ami az ízében is kiemelné az előbbi jegyeket. Picit a sütis édesség is elveszik, inkább egy kis keserű csoki érkezik helyette. Én ezt simán kipróbálnám pastry stout változatban is!

Támogatott tartalom: a söröket a Szent András Sörfőzde biztosította számunkra.