HopTop Brewery

Új sörfőzdébe költözik a HopTop Brewery

Pár száz méterrel odébb költözik a a HopTop Brewery. A Hoptoberfest keretében körbevezették az érdeklődőket a készülő sörfőzdében. Mi is éltünk a lehetőséggel!


A Főzdeparkból a Maglódi út túloldalára, a Lechner Rendezvényközpont épületébe költözik a HopTop Brewery. A hatalmas főzőház az ablakokon keresztül már kintről is jól látható. Az alsó szinten egy letisztult taproomot alakítottak ki, ahonnan szintén lehet alkalomadtán figyelni a sörfőzést.

A vasárnapi főzdetúrán a főzde alapítója, Ali Rawech Szami vezetett bennünket körbe. Ahogy az lenni szokott, végigszaladtunk a sörfőzés folyamatán, emellett sok érdekességet megtudtunk magáról a főzdéről is. A vízkezeléshez például olyannyira modern rendszert fognak alkalmazni, hogy bemutatóüzemként is funkcionálnak majd.

A főzőház a legnagyobbak közé tartozik idehaza a maga 2-3ezer literes kapacitásával. Ráadásul itt két cefréző tartály is található! A HopTopnál ugyanis hosszútávon szeretnének dekokciós eljárással söröket készíteni, amihez a dupla üst nagy segítség lesz. (A Hoptoberfest Helles-es is ezzel az eljárással készült a régi üzemben).

HopTop Brewery
A Lechner Rendezvényközpont kívülről.
HopTop Brewery Taproom
A sörfőzde a taproom ablakán keresztül.
HopTop Brewery
Jelenleg ez a nyolc tartály áll a helyén.

Az erjesztőtartályoknak csupán egy része áll már a helyén, a többi még hajón van. Egyébként 4-6-7ezer literes tartályokról beszélünk, amelyek közül a legnagyobbaknak nem is az épületen belül, hanem azon kívül lesz a végső helye. A főzde éves várható kapacitása így nagyjából 1millió liter lesz, amely könnyen feltornázható 2,5-3 millió literre.

Továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek az itthon kuriózumnak számító eisbock készítésére. Külön hűtőrendszert, külön tartályt dedikálnak a stílusnak. A tervek szerint az Európai piacra is kilépnek vele.

A tartályok egy része mellett a dobozoló/palackozó is hiányzik még, illetve a sörfőzők irodája és a modern labor sem készült el egyelőre. A próbafőzések hamarosan elkezdődnek, de az „igazi” gyártás várhatóan csak decemberben indul el. A taproom nyitásra viszont nem kell majd addig várni.