Remix Craft : Big Dreams

Fehér stouttal debütált a Remix Craft

A Remix Craft gerillafőzde első söre novemberben jelent meg, az év végi hajtás miatt viszont mi csak most szereztük be. De talán még nem vagyunk elkésve a főzde bemutatásával.

A főzde története a szokottnak mondható módon indult. Röviden, egy sörfőző tanfolyam és jó pár erkélyen elkészített sör után a srácok úgy gondolták, ideje azokat egy nagyobb közönségnek is megmutatni. Söreikben a hagyományos illetve az újhullámos vonalakat szeretnék ötvözni, úgymond remixelni. Nem is hazudtolták meg magukat, hiszen rögtön egy nagyon izgalmas stílussal, a white stouttal indítottak.

Mi az a White Stout? Amikor egy stoutról beszélünk, általában egy fekete színű, kávés, csokis aromájú/ízű sörre gondolunk. És ez rendben is van így, hiszen a szín és ezek a jegyek a főzéshez használt pörkölt malátának köszönhetően kéz a kézben járnak. A white stout esetében viszont az a csavar, hogy egy világos sörről (golden/pale ale) van szó. A pörkölt/csoki/színező maláták tehát most nem játszanak, a stoutos íz „pótlása” pedig például kávé vagy csoki hozzáadásával történik. Több jellemzőt nehéz lenne mondani, ugyanis például a BJCP útmutatójában sem szerepel egyelőre a stílus, így elég nagy játéktér van benne, és elég változatos fehér stoutokkal találkozhatunk.

Felmerült bennem, vajon véletlen egybeesés-e, hogy épp annál a Fehér Nyúlnál főznek a srácok egy white stoutot, akik tavaly jöttek ki egy ilyen sörrel. Azt mondták, amikor az ötleteikkel elkezdték felkeresni a főzdéket, a Fehér Nyúlnál járva érezték azt, hogy találkoztak az elképzeléseik. Először egy könnyebb nyári sörrel akartak indítani, de mivel csak egy szeptember végi főzés tűnt reálisnak, egy későbbi tervet, a white stout receptjét vették élő, amihez a nyulak tapasztalata hatalmas segítség volt. Ez a Big Dreams.

Remix Craft : Big Dreams
Remix Craft : Big Dreams

Kitöltve egy sötétebb sört kapunk, de ez csak a szűretlenség miatt van, így is bőven messze vagyunk a fekete színtől. A hab gyorsan apad, ami a kávé, kakaó, vanília addíciók miatt nem meglepő. Az illatában azonnal jön a kávé, és az ízében is ez a hangsúlyosabb, a korty végén aztán jön a kakaó, ami egy szárazabb lezárást ad a közepesen testes, alig keserű sörnek. Számomra nagyon izgalmas a stílus, és ez a sör remekül átadja a white stout érzést!