MA Artisan Ales : OREG (wild ale)

OREG – Az MA Artisan Ales újabb vadélesztős sorozata

Ábrahám Máté neve a kraftos szcénában mozgóknak biztosan ismerős. Máté korábban a HORIZONT Brewing-nál, jelenleg a FIRST Craft Beer-nél dolgozik, de például a Brew Your Mind-dal is jegyez közös sorozatot (Candy Flip). Az MA Artisan Ales brand alatt a kedvenc söreiből felszaporított élesztőkkel kísérletezik. A mixed fermentation során „normál” módon elkészít egy alapsört, majd azt fahordóban, a saját szaporítású vad élesztőivel érleli tovább. Aztán indul a türelemjáték…

2021 végén érkezett meg a Tisza sorozat. Az alapsör 2020 tavaszán került lefőzésre ami a főerjedést követően 1 évet merlot hordóban töltött (a saját szaporítású vad élesztővel). A Tisza névre hallgató sör egy része le lett palackozva, egy másik része viszont további 3 hónapig szeder ágyon (Tisza Blackberry), a maradék része pedig 4 hónapig málna ágyon (Tisza Raspberry) érlelődött még.

Idén a OREG sorozat érkezett meg. Az alapsör nem sokkal az előbbi után, 2020 augusztusában került lefőzésre, majd több, mint két évet, nevezetesen 28 hónapot pihent egy cabernet franc hordóban. Az OREG szintén három felé lett szedve, hogy egy része még 10 hónapig sárgabarack ágyon (OREG Sárgabarack), egy része pedig 10 hónapig szilva ágyon (OREG Szilva) érlelődhessen. Azt hiszen, joggal nevezhetjük őket öregnek.

MA Artisan Ales : OREG (wild ale)
MA Artisan Ales : OREG (wild ale)

Az OREG-ből mindössze 105 palack készült, és örülök, hogy sikerült beszerezni eggyel. Szerintem fantasztikusan sikerült (bár tény, hogy nem vagyok nagy wild ale fogyasztó)! A lambic-nál tapasztalt vadélesztős fanyarság jön, ami szépen belesimul a sörbe, és kereknek érződik az egész. Felkészül a barackos verzió!