TIMCO BBQ

Timco BBQ – Barbecue és sör a Jókai utcában

Az USA-ból hozott receptek alapján, a négy legfontosabb BBQ iskola stílusában készülnek a fogások Budapest egyik legújabb éttermében. Az amerikai tulajdonos már remekül beszél magyarul, az ételek mellé pedig saját söreit kínálja.


Kaptunk egy sajtóközleményt a Timco BBQ megnyitásáról, amit örömmel közlünk, hiszen a TIMCO Brewing-t is az elsők között mutattuk be az elindulásakor. (Lentebb azt az írást is előszedtük az archívumból).

Timco BBQ – Sajtóközlemény

A Nyugati Pályaudvartól két percre, a Jókai utcában nyitott meg a Timco BBQ, amelynek a neve ismerősen csenghet azoknak, akik figyelemmel követik a hazai kisüzemi sörpiacot. A Timco ugyanis egy gerilla sörmárka neve is, amelyet Tim Helmick alapított. Gerilla márkaként a Timconak nincs saját sörfőzdéje, hanem a receptfejlesztésre és a vendéglátásra helyezik a hangsúlyt.

Helmick az Egyesült Államokból, amerikai katonaként került Magyarországra, majd tanított a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen, családot pedig már Budapesten alapított. A sörfőzés és a barbecue szeretetét otthonról hozta, és amint lehetett Magyarországon is nekilátott, először házi sörfőzőként, majd Vesztergom Balázzsal megalapították a TIMCO Brewing-et.

A négy nagy BBQ iskola

A kisüzemi, vagy craft sör és a BBQ az USA-ban kéz a kézben jár, a tengerentúlon számtalan sörfőzde működtet olyan éttermet, ahol a saját főzetek mellé izgalmas, lassan sült, szaftos húsételeket kínálnak.

A barbecuefajták közül Magyarországon a Texas BBQ stílus a legismertebb: a testes, pikáns, közben pedig édes és füstös. Az ilyen fogásokon kívül a Timco BBQ-ban a vendégek fűszeres, barna cukros, paradicsomos alapú pácban érlelt „Kansas City style” BBQ ételeket, savanykás, ecetes, könnyedebb „Carolina” fogásokat és mustáros-almaecetes-paradicsomos pácolású „Memphis style” barbecue-t is kóstolhatnak.

A BBQ lelke, a rub, vagyis a szárazpác, amely a Jókai utcában minden esetben saját recept alapján készül, ez utóbbi pedig valamennyi ott kapható ételre igaz. Így készül helyben az ugyancsak amerikai stílusú kukoricás kenyér, a chipotle szósz, a coleslaw, a brownie és az almás pite is.

„Az a célunk, hogy aki betér hozzánk, kicsit úgy érezze, egy igazi amerikai vendéglőben jár” – mondja Tim Helmick. Ezt pedig nem külsőségekkel, hanem rendkívül barátságos hozzáállással, jókedvvel és lazasággal érik el. No és persze olyan fogásokkal, mint a hétvégi brunchokon kínált ham and eggs, amely saját sörben pácolt BBQ tarjával készül, de említhetnénk a sörkorcsolyának páratlan rántott mac and cheese-t, vagy a füstölt húsgolyókat is! Ha pedig valaki vegetáriánus ételt választana, abból is van olyan, amelyet a smokerben készítenek!

Középpontban a sörcsapok

A Timco BBQ pultjának középpontjában a sörcsaprendszer helyezkedik el, jelezve, hogy itt épp olyan fontos a jó sör, mint a finom falatok. A nyolcféle csapolt kisüzemi sör túlnyomó része saját. Van itt ír vörös, belga típusú könnyed, fűszeres búzasör, harsány dupla IPA, sőt pink guavával és hibiszkusszal fűszerezett cseh láger is. De a hagyományos sörök hívei is könnyen találnak maguknak kedvencet, illetve vendégsörök is gyakran megfordulnak a Timco BBQ-ban, széles a bourbon kínálat, de vannak koktélok, és remek magyar borok is.

Az étterem hatalmas karzattal és galériával rendelkezik, ahol a jövőben kiállítások is helyet kapnak, a felső rész pedig nagyszerűen használható szeparénak is, hamarosan pedig elindulnak az élőzenés estek, természetesen kizárólag blues és country dalokkal!

Az étterem hétköznap déltől, hétvégén 10 órától 22 óráig várja a vendégeket.

Sajtóközlemény

TIMCO Brewing – Archívum

A Belvárosi Sörfesztivál egyik nagy meglepetése számomra a TIMCO Brewing bemutatkozása volt. Sőt, azon kevés főzdék egyike volt a helyszínen, ahol maga a tulajdonos-sörfőző állt a csapok mögött és beszélgetni lehetett. Tim Helmick-t pedig bátran lehetett faggatni, hatalmas lelkesedéssel csapolta a söröket és válaszolt minden kérdésre akár angolul, akár magyarul érkeztek. Nagyon üde színfoltja volt a fesztiválnak ez a stand!

Tim egy ír srác, aki Virginia államból érkezett, és 2010 óta él hazánkban. Sosem állt távol tőle az alkoholos italok üzleti világa, ő a Davy Byrne’s Irish Pub ír pub egyik tulajdonosa is egyben. És miután a házi sörfőzés is komolyabbra fordult, Vesztergom Balázzsal megalapították a TIMCO sörfőzdét. Jelenleg a Fehér Nyúl-nál gerilláskodnak, de persze egy saját főzde gondolata is felmerült már.

TIMCO Brewing - Belvárosi Sörfesztivál 2021
TIMCO Brewing – Belvárosi Sörfesztivál 2021

A pár héttel ezelőtti Craft Head Brewpub & Bistro-s bemutatkozásig nálam totál radar alatt voltak, pedig május elején már kaphatóak voltak az ír pubban az első söreik. Július közepére pedig már négy tételre duzzadt a szortiment, ami egy egyszerű ipából (HOPLO IPA), egy mangós-passió gyümölcsös búzasörből (ILLATOS BÚZA), egy ír vörösből (VÖRÖS Irish Red) (ami a jelenlegi zászlóshajójuknak mondható), és egy saisonból (FRISS) áll. (Felröppent a pletyka, hogy a következő sör akár egy láger is lehet…).

2021. Szeptember 9, https://www.instagram.com/p/CTlw7RiKKWf/

Update: azóta az HOPLO IPA-t felváltotta az HOPLO TDH DIPA; az ILLATOS BÚZA mostanság az ILLATOS Witberry névre hallgat; valóban érkezett egy láger, a hibiszkuszos Pink Dragon; készült egy karácsonyi porter, a Rudolf „The Red-Ass Reindeer”; és a legújabb sör talán már a tartályban pihen.

(Borítókép: Timco BBQ. Forrás: sajtóközlemény)