Yeast Side : Superside Bajor Búza

Superside – Nevet változtat a Yeast Side sörfőzde

Méltánytalanul elhanyagoltuk a Bajorok Ligája sorozatunkat, ahol a hazai bajor búzasöröket igyekszünk végigkóstolni (és lepontozni). A Yeast Side legújabb söre kapcsán leporoljuk a hefeweizen-aktánkat, de előtte elmeséljük, mi is történik a főzde háza táján.


A Hazai Kisüzemi Söradatbázis frissítése során, az Untappd-en futottam bele a Yeast Side legújabb sörébe, a Superside Bajor Búza-ba. Több szempontból furcsálltam a dolgot. Legfőképpen, hogy miért virít a „Superside” felirat a címkén, amikor a főzdének van egy azonos nevű neipája az alapszortimentben (Superside), ráadásul nagyon hasonló dizájnnal. A „2024 Edition” megjegyzés pedig azt sugallná, hogy a korábbi bajor búzájuk, a Dasistside lett újragondolva, de ekkor megint visszakanyarodhatunk az előző kérdéshez.

A beerporn.hu cikke aztán tisztázta a dolgot. A Yeast Side sörfőzde ugyanis nevet változtat. A cikk szerint az áll a háttérben, hogy rengeteg sörfesztiválon azt tapasztalták, a közönség nem mindig érti a „Yeast Side” nevet. Sokszor lett belőle „Yes Side” vagy „East Side”. A főzde új neve tehát – a zászlóshajónak is nevezhető neipájuk után – „Superside” lesz, és most azon dolgoznak, hogy a váltás körül minden simán menjen.

💡 A Yeast Side sörfőzde 1993-2017 között Lados Sörfőzde néven üzemelt Jászapátiban.

Gyorsteszt

A Superside Bajor Búza egy korrekt hefeweizen. Jól mutat a pohárban! A banános ízek visszafogottabbak, és inkább a szegfűszeges jegyek kerülnek előtérbe. Testes, mégis könnyen csúszik. A fél-literes kiszerelésért pedig jár egy külön pacsi!

Yeast Side : Superside Bajor Búza
Yeast Side Superside : Superside Bajor Búza

(A Bajorok Ligájában megszokott BJCP-pontozáshoz viszont már nem térünk vissza, mivel nem érezzük úgy, hogy konzisztensek tudnánk lenni a pár évvel ezelőtti meglátásainkkal. És talán nem csak mi, de a már letesztelt sörök is formálódtak).