Troll-Brew

Troll-Brew sörök a szupermarketből

Nagyon régen vásároltam szupermarketben sört. Egyrészt ritkán járok ilyen helyekre, másrészt általában a felhozatal sem vonzó a magamfajta beergeek-ek számára. Legutóbb azonban a a Troll-Brew dobozai magára vonták a figyelmemet, amelyek be is kerültek végül a kosárba. Na, de mik ezek? És jók vagy sem?


A külalak és a lelőhely alapján már volt egy sejtésem a sörök eredetét illetően, ami gyorsan be is igazolódott. A Troll-Brew ugyanúgy a német Privatbrauerei Eichbaum sörfőzde egy termékcsaládja, mint például a Steam Brew (pl. Steam Brew Imperial Stout) vagy a Hop Rider (pl. Hop Rider Wheat Pale Ale). A koncepció lényegében minden esetben ugyanaz. Ezekkel a sörökkel a nagyüzemi, illetve a kisüzemi kraftok közé lövik be magukat. Egyszerű, bárminemű csavartól mentes, mégis kraftos söröket készítenek, jó minőségben, viszonylag alacsony áron. Felhúznak rá egy egységes dizájnt (steampunk, majmok, trollok, stb.), és a nyomtatott dobozok már mehetnek is a külföldi szupermarketek polcaira.

Az Untappd szerint idén bővült nyolc fősre ez a termékcsalád, és valószínűleg a négy legújabb, fekete dizájnú dobozt hozták el a hazai polcokra. Az itteni Sparban csak hármat láttam ezekből, de elképzelhető, hogy máshol (pl. Auchan-ban) más a felhozatal.

Troll-Brew gyorsteszt

Az eddigi tapasztalataim az Eichbaum-mal inkább pozitívak, valóban egyszerű, de korrekt söröket készítenek. Most sem számítok világmegváltásra. Az alkoholszázalékok egyezősége alapján egyébként felmerülhet a gyanú, hogy ezek igazából a Steam Brew sörök újracsomagolva. Én nem gondolnám, hogy erről van szól, de mivel utóbbiakat már régen kóstoltam (na jó, az ipát és a stout-t épp a hétvégén), így ezt most sem megerősíteni, sem cáfolni nem fogom tudni.

Troll-Brew Hazy Wheat Pale Ale
Hazy Wheat Pale Ale
Troll-Brew Fantastic IPA
Fantastic IPA
Troll-Brew Glorious Red Ale
Glorious Red Ale

A Troll-Brew Hazy Wheat Pale Ale egy búzasör, ami a doboz felületes átfutása alapján fel sem tűnt. De mivel már az első illatoknál megérkezett a banános aroma, utólag már nekem is sikerült kiszúrnom a ‘wheat’ szót. A sörnek meg van a kellő testessége, mégis könnyed, laza ivósör, amiben szépen jönnek a búzasörös jegyek. Tetszett.

A Troll-Brew Fantastic IPA dupla ipa már nem annyira ‘fantasztikus’, mint azt a neve sugallja. Nyomottan jönnek a gyümölcsös jegyek, határozott keserűséggel a korty végén. Kicsit az volt az érzésem, mint a Steam Brew Imperial IPA esetében, hogy a 7.8%-t most nem tudták kordában tartani, és így az ízekben sem tudtak balanszot kialakítani.

A Troll-Brew Glorious Red Ale vörös ale esetében a ‘dicsőséges’ jelző biztosan nem jutott volna eszembe. A szénsav annyira szúrós volt, hogy a 7,9%-t alkoholt bántó módon kiemelte, ami minden mást elnyomott, és a fogyaszthatóság rovására ment. De persze, talán csak az én dobozomban volt a hiba.

A Troll Brew Imperial Stout-t tehát most nem tudtam beszerezni, de a Steam Brew Imperial Stout alapján én jót sejtek. A másik háromból viszont talán csak a búzára mondanám azt, hogy akár vennék ismét belőle. Pici csalódás. A dizájn áldozata lettem.