Štika Brewing Co.

Štika Brewing Co. – Pilot főzde és taphome a városligetben

Pár hete jelent meg az UGAR Brewery kísérleti sorozatának negyedik darabja, a Trailer #004 – Long, Hard And Full Of Seamen, ami a Štika Brewing Co. formációval kollaborálva készült el. Na, de kik is ők, akik csak így stikában főzik a söröket?


A Štika Brewing Co. már jóval a Trailer beharangozása előtt felkeltette a figyelmemet, amikor az Instagram egyszer csak feldobta az oldalukat. Viszont nem volt számomra egyértelmű, miről is szól ez a formáció. Házi sörfőzés? Pilot főzde? Taphome? Túl sok kérdés merült fel bennem, ezért felkerestem őket, és Ákos, a csapat motorja elhívott, hogy nézzem meg a főzdét, és majd mesél közben. Örömmel fogadtam el a meghívást, és nem kicsit esett le az állam a látványtól.

A Štika sztori

A Štika Brewing Co. története úgy indult, hogy beütött a covid, és két bringás srác sörfőzésre adta a fejét. A társaság azóta négyfősre bővült, és amit az utóbbi két évben összehoztak az valami elképesztő. Egyrészt ott van a felszereltség, ami miatt valóban egy pilot főzdéről és egy taphome-ról beszélhetünk. A lábasok elfelejtve, a főzés egy 50 literes Hopcat sörfőző géppel történik. A palackok szintén elfelejtve, a sörök Corny KEG-ekbe kerülnek, a KEG-ek pedig az átalakított hűtőládákba, ahonnan közvetlenül lehet csapolni a söröket. Ha pedig mégis termékmintát kellene adni valakinek, akkor sincs probléma, ugyanis van egy kézi dobozolójuk.

A felszereltség mellett pedig ott van a hozzáértés. A srácok nem kevés szakmai tudást szedtek magukra. Ákos olyan részletességgel mesélt nekem mindenféle enzimről, hogy azt laikusként már alig bírtam követni. Saját bevallása szerint adatmániás, mindent is mér, a főzőnaplóba pedig a legapróbb részletek is belekerülnek, így pontosan tudja mi zajlik az erjesztőtartályokban, és mi miért lett olyan a végeredményben. És szerintem jól mutatja a kísérletezve tanulást az is, hogy egy-egy sörüknek többféle változatát is lefőzik.

A srácok azt írják a honlapon, elérték a céljukat, hogy kraft söröket megszégyenítő minőséget tudjanak produkálni, szerényen, otthoni körülmények között. A kóstolt sörök (lásd lentebb) alapján én ezt csak megerősíteni tudom! És azt mondom, aki ilyen new england ipát tud otthon csinálni, azzal érdemes nagyon jóban lenni! 😉

De túl azon, hogy brutál jó söröket tudnak otthon készíteni, az alapfilozófiájuk az, hogy a kraft sör az nem titok, nem verseny, hanem egy nagy család. Éppen ezért szívesen adnak tanácsot házi sörfőzőknek (receptfinomítás, közös főzés stb.), de akár még kisüzemi sörfőzőknek is tudnak újat mondani. És ha éppen csak beszélgetni szeretnél velük pár sör mellett, valószínűleg abban is benne vannak.

Štika gyorsteszt

A taphome-ban kóstoltam csapról pár tételt, és kaptam pár dobozzal is tesztelésre, amit ez úton is nagyon szépen köszönök! Figyelem, fájdalmas angol szójátékok következnek!

A Wanna Pop Some Pils? sorozat az ivósörökről (helles, pils, kölsch, …) szól. A Wanna Pop Some Pils? Columbus. egy kölsch stílusú sör új-hullámos csavarral, ugyanis Galaxy és Columbus komlós hidegkomlózást kapott. Kölnben ezért biztos lincselés járna, de itt Budapesten nem kell felbontás előtt alaposan körbenézni. Talán a hidegkomlózás is közrejátszik, de a sör nem tökéletesen kölsch-tiszta; zöld, füves, szalmás illatok jönnek; könnyed test; visszafogottan komlós kortyok száraz befejezéssel. Valóban itatja magát, és a sorozat 0,5-ös dobozért kiált!

Štika Brewing Co. : Wanna Pop Some Pils? Columbus.
Štika Brewing Co. : Wanna Pop Some Pils? Columbus.
Štika Brewing Co. : It Cums In Waves.
Štika Brewing Co. : It Cums In Waves.

Az It Cums In Waves.-re kölsch stílusú new england ipaként hivatkoznak, ami az én fejemben nehezen állt össze, de kiderült, hogy lényegében egy kölsch-élesztővel erjesztett neipáról van szó. Már kinézetre nagyon rendben van a sör; a hétféle komlóval történő hidegkomlózásnak köszönhetően igazi illat bomba; lágy, selymes kortyok, bár a végén nekem kicsit sok a keserű.

Az It Is Happy Hour Somewhere, Right? egy berliner weisse, amely kapott egy „hidegkávézást”. Szerencsére nincs túltolva a savanykásság, amely a kortyok elején szépen összhangban van a kávéval. Utólag olvasva egy szép adag passion fruit is került bele, nem tudom, hogy ez nálam hol veszett el (nálam a savanyú ízek általában amúgy is ledominálnak mindent).

Štika Brewing Co. : It Is Happy Hour Somewhere, Right?
Štika Brewing Co. : It Is Happy Hour Somewhere, Right?
Štika Brewing Co. : Just A Wanna-Bee.
Štika Brewing Co. : Just A Wanna-Bee.

A Just A Wanna-Bee. egy gyümölcsös (eper, málna, cseresznye) bragott vadbazsalikommal, korianderrel, hawaii lávasóval megfűszerezve. Az illatában a bazsalikom nagyon töményen jön, az elején teljesen borsos beütése volt; a kortyoknál a gyümölcsök vannak előtérben, de nem markánsan. Állítólag ez a sör mézédes volt, de az erjedést sehogy sem sikerült leállítani. Valahogy így lett ez a sör 10%-os, amit viszont simán le lehet tagadni.

Mindenféle elfogultság nélkül mondhatom, ezek a sörök több, mint rendben vannak!

UGAR Brewery × Štika Brewing Co. kollab

A srácok már többször letekertek az UGAR Brewery-hez, jóban lettek velük, és persze vittek nekik kóstolókat. A legutóbbi štika-sörök annyira tetszettek a törökszentmiklósiaknak, hogy egy közös sörfőzés lett a vége, így született meg a házi sörfőzők első kisüzemi söre. A Trailer #004 amerikai ipa a štikások Long, Hard And Full of Seamen west coast sorozatába sorolható be. A sör Galaxy, El Dorado, Idaho 7, Mosaic, Sabro, és Citra komlókkal készült, és egy kis vaníliával lett megspékelve.

UGAR Brewery × Štika Brewing Co. : Trailer #004 – Long, Hard And Full Of Seamen
UGAR Brewery × Štika Brewing Co. : Trailer #004 – Long, Hard And Full Of Seamen

Kitöltve a sört szép ködös látvány fogad. Illatában jön a citrusosság és kicsi trópusi gyümis aromák is. Nem tudom, melyik komló ennyire domináns a sörben, vagy esetleg a hatféle komló és a vanília együttállása okozza, de nekem az illatában és az ízében is van egy kis mályvacukros beütés, amit a kortyok selymessége még inkább fokoz. A west coast jelleggel tudnék vitatkozni (a west coast-s keserűség és gyantásság szerintem elmarad), de ezen nem veszünk össze, mert ez a sör így is nagyon rendben van.