Szent András Sörfőzde : TesztAndrás Gamma.15

Kölsch stílusú sörrel jelentkezett a Szent András Sörfőzde

A kölni túráink óta kölsch rajongó vagyok, így nagyon megörültem, amikor a Szent András Sörfőzde egy ilyen stílusú sörrel rukkolt elő. Naná, hogy megkóstoltam!


A Szent András Sörfőzde TesztAndrás sorozatára úgy gondolom, nem lehet panasz, elég szerteágazóan kísérleteznek a sörökkel. A Gamma sorozaton belül foglalnak helyet a klasszikus stílusok, így a TesztAndrás Gamma.15 kölsch stílusú sör is itt kapott helyet. (Igaz, az általunk extrémnek nevezett füstölt kolbászos sör is ide került).

Fentebb már hivatkoztam a kiemelt cikkünkre, amelyben – többek között – Kölnnel együtt a kölsch-t is körbejártuk, de Mátyus Tamás, a békésszentandrásiak sörfőzője nagyon tömören összefoglalta a stílus lényegét: „felsőerjesztésű élesztő, hűvösen erjesztve, és jó hosszú ászokolás”. Hozzáteszi továbbá, hogy a kihívás az észter profil eltalálásában van, ugyanis nem szabad elvinni a sört egy ale irányba, hiszen ez mégiscsak inkább egy láger.

Tamás szerint az a gond a kölsch-csel, hogy mivel nincs konkrét definíciója, nehéz behatárolni a sört. Ezzel abból a szempontból teljesen egyet tudok érteni, hogy Kölnben is hatalmas eltérések vannak az echte kölsch-ök között. Volt például köztük maláta-hangsúlyos, kenyeres-gabonás sör, és volt ami fűszeresen komlós volt.

Szent András Sörfőzde : TesztAndrás Gamma.15
Szent András Sörfőzde : TesztAndrás Gamma.15

Na, de nézzük, mit alkottak ‘Szentandráson! (Az biztos, hogy hendikeppel indulnak, mivel épp a napokban ittam ismét a Früh és a Reissdorf söreit). A kinézet elmarad a várttól, a stílusra jellemző ragyogó tisztaság helyett ködös sört kapunk. Illatában és ízében inkább a kenyeres-malátás karakter van előtérben. Visszafogottan keserű, és bár könnyen csúszik, szerintem lehetne egy picit még könnyedebb. Nekem most nem feltétlenül jött át a kölsch-érzés, de maga a sör tetszett, és szívesen legurítanék még belőle pár Stange-val.