Főzdekocsmák éjszakája 2022

Ősszel érkezik a Főzdekocsmák Éjszakája

Októberben újra kinyitnak a főzdék, de kicsit változik a koncepció. A Nyitott Főzdék Napja ezentúl évente csak egyszer, tavasszal kerül megrendezésre, ősszel viszont érkezik a Főzdekocsmák Éjszakája.


A Nyitott Főzdék Napját nagyon szeretjük, ennek során látogattuk meg régebben a Reketye Brewing Co., a FIRST Craft Beer, és a Rizmajer Kézműves Sörfőzde üzemét is. A Főzdekocsmák Éjszakája hasonlóan izgalmasnak ígérkezik, de a koncepció egy picit más lesz, ahogy az az alábbi sajtóközleményből kiderül.

Először szerveznek közös, országos programot a magyarországi főzdekocsmák, annak érdekében, hogy bemutatkozzanak a szélesebb közönség előtt, és együtt népszerűsítsék a „taproom kultúrát”.

Az USA-ban töretlen lendülettel növekszik az ún. taproomok, avagy főzdekocsmák népszerűsége. Ezek azok a vendéglátóhelyek, amelyeket a kisüzemi sörfőzdék alakítanak ki, általában közvetlenül a főzde mellett, vagy annak udvarában, annak érdekében, hogy a sörfőzdébe érkező vendégeknek az üzemhez illő ipari, ugyanakkor pub hangulatban tudják bemutatni friss söreiket, és a hozzájuk kínált ételeket.

Főzdekocsmákból egyre több nyílik Magyarországon, már csak azért is, mert számos olyan sörtípus lett népszerű az elmúlt években, amelyek esetében különösképp fontos, hogy a lehető legfrissebben, tehát csapolt sör formájában, ideális esetben pedig közvetlenül a sörfőzdéből kerüljön a vendégek poharaiba – mondta Knap Gábor, a Főzdekocsmák Éjszakájának szervezője.

Az október 1-jén esedékes rendezvényhez szerte az országban csatlakoztak a sörfőzdék saját vendéglátóhelyei, főszerepben pedig a helyben csapolt sörök, és a melléjük kínált ételek lesznek, ezeken túl pedig több résztvevőnél is lesz lehetőség akár a sörfőzde bejárására is.

A rendezvény hivatalos sörtípusa a porter lesz, amely – történetéből adódóan – igazán olyan sörtípus, amelyet népszerűségének csúcsán legtöbbször a sörfőzdék melletti kocsmákban fogyasztottak. A stílus nagyjából 300 éve alakult ki Londonban, barna, olykor egészen sötét színű, visszafogottan keserű, és a pörkölt maláta jellegzetes kávés-csokoládés illata és íze jellemzi. A XIX. század közepén volt különösen népszerű, később szinte feledésbe merült, míg a kisüzemi sörfőzdék újra népszerűvé nem tették. Számos változata létezik, de mindről elmondható, hogy kiválóan illik egy október eleji, esti sörözéshez!

A Főzdekocsmák Éjszakájának résztvevői az esemény napján országos kocsmakvízben is részt vehetnek. A játékhoz több platformon, online lehet majd csatlakozni, és a magyarországi taproomokkal és sörfőzdékkel kapcsolatos kérdésekre válaszolni. A legtöbb jó választ adó játékosok, vagy csapatok pedig értékes sörcsomagokat nyernek majd!

A rendezvénnyel kapcsolatos további részletek, illetve a résztvevők listája a www.taproom.hu oldalon és a Facebook eseményben érhető el!

Sajtóközlemény

2022. Október 1: Főzdekocsmák Éjszakája 2022, országszerte

(Borítókép: Főzdekocsmák Éjszakája 2022. Forrás: Főzdekocsmák Éjszakája 2022)