Kispolszki : Browar Fortuna és Browar Grodzisk sörök

Új lengyel sörök érkeztek a Kispolszki sörözőbe

A Kispolszki sörözőbe új lengyel sörök érkeztek, amiket az elsők között kóstolhattunk végig. Köszönet érte!


A Bercsényi utcai sörözőben az import lengyel sörfelhozatalt korábban a lublini Perła hatféle üveges söre jelentette (csapról ugye hazai kisüzemi sörök folynak, többek között a Czerwony Lager, a Kispolszki saját márkás söre). Ezekhez érkezett most hat újabb sör két másik lengyel főzdétől.

A Browar Grodzisk sörei

A Browar Grodzisk sörfőzde az otthont adó város, Grodzisk Wielkopolski nevét viseli, ami a rendszeres olvasóknak ismerősen csenghet, ugyanis innen származik a grodziski sör. Természetesen az egyik sörük, a Piwo z Grodziska épp egy ilyen tölgyfán füstölt malátából készült búzasör, ami itthon igazi ritkaság. Persze, hogy erre voltam a legkíváncsibb! Már a kitöltéskor látszik, hogy ez egy laza ivósör (3.1%), az illatában remekül jön a stílusra jellemző (szerintem csak ‘biciklibelsős’) aroma. Biztosan megosztó lesz, de nekem nagyon tetszik! A főzde másik söre, a Grodziska White IPA egy white ipa, bár a hozzáadott Earl Gray tea annyira dominál, hogy elnyomja a belga búzás és amerikai komlós jegyeket.

Browar Grodzisk : Piwo z Grodziska
Browar Grodzisk : Piwo z Grodziska

A Browar Fortuna sörei

A miłosławi Browar Fortuna sörfőzde Komes almárkájú sörei igazi nehézsúlyú versenyzők, itt a leggyengébb tétel is 7%-os. Ennek ellenére a sörök félliteres kiszerelésben érkeznek, úgyhogy én is segítséget kértem a kóstoláshoz. A Komes Imperial IPA (7.0%) hazy dupla ipa testes, kissé nehéz sör, melyben a gyantás jegyek dominálnak. A belga tripelben, Komes Potrójny Złoty (9.0%) dolgozik a belga élesztő, szépen jönnek a gyümölcsös jegyek. A Komes Porter Bałtycki (9.0%) egy remek balti porter, jönnek a csokis és a kávés aromák, picit vizesebb hatású, a pohár végére mégis megérződik a magasabb alkoholszázalék. Végül itt a Komes Russian Imperial Stout (12.0%) a maga sziruposabb állagával. Picit jön a kávé és csoki, de sokkal inkább az aszaltgyümis jegyek és az alkoholos melegség. Kiváló sör, de ez már biztosan egy egész estés tétel!

Browar Fortuna : Komes Porter Bałtycki
Browar Fortuna : Komes Porter Bałtycki

A sörök péntektől lesznek elérhetőek a lengyel sörözőben. Én eddig is elégedett voltam a palettával, most viszont már kifejezetten nehéz lesz a választás, ha max két sörre ülök be.