MONYO Brewing Co. : Grumpy Octopus (Glutenfree)

Gluténmentes sörök – Mitől lesz gluténmentes egy sör?

A MONYO Brewing Co. gluténmentesítette a tavaly augusztusban debütált west coast ipáját: Grumpy Octopus » Grumpy Octopus (Glutenfree). Ennek kapcsán írunk pár gondolatot a gluténmentes sörökről és a hazai felhozatalról.


A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, amely alapvetően a gabonafélékben (árpa, búza, rozs stb.) van jelen, és mivel a sört tipikusan árpamalátából főzik, így a glutén a sörben is megtalálható. Ez persze rossz hír a gluténérzékenyeknek, számukra a gluténmentes sör lehet egy alternatíva.

De hogyan lehet gluténmentes sört készíteni? Az egyik lehetőség, hogy gluténmentes alapanyagokat használunk, azaz árpamaláta helyett például rizsből vagy kukoricából főzzük a sört. (Itt rögtön meg is jegyezném, hogy például a natúr, addíciómentes ciderek és meadek (mézsörök) eleve gluténmentesek). A másik lehetőség, hogy csinálunk mindent „rendesen” árpamalátából, viszont a sörléből valahogyan kivonjuk a glutént, például az erjedés alatt egy gluténbontó enzim hozzáadásával.

Hazai gluténmentes felhozatal

Nem a MONYO az első aki gluténmentes sört főz itthon, de tény, hogy nincs óriási felhozatal a piacon. Ha visszatekintünk korábbra, akkor a 2018-2020 között működő Ninka Project gerilla főzdét érdemes kiemelni, akik kizárólag gluténmentes söröket készítettek (Cherry Bomb, Big Apple, Midday Pale Ale). A FIRST Craft Beer-nek is volt egy gluténmentes sorozata (Craft Beer Can Be Gluten-Free Lager, Craft Beer Can Be Gluten-Free Hoplager), és a Day Out hoplágerüknek is létezik gluténmentes változata. Végül még a Legenda Sörfőzde Gluténmentes IPA-jára akadtam rá ebben a kategóriában. Ha a jelenleg is elérhető kínálatot nézzük, akkor a nagy kisüzemi Pécsi Sörfőzde tart gluténmentes söröket a termékei között (Pécsi Prémium Lager Gluténmentes, Pécsi Sör Prémium Lager Gluténmentes, Beerhunter Organic Craft Beer (Gluten-free)). Kisüzemi fronton pedig a HopTop Brewery Mangoman mangós pale aleje, és a Mad Scientist Popstar ipája van jelen a főzde állandó szortimentjében. Ehhez a szűk körhöz csatlakozott most a MONYO a zsémbes polippal.

💡 A gluténmentes sör címke alatt igyekszünk naprakészen tartani a hazai gluténmentes söröket!

A MONYO gluténmentes söre

Magát a sört nem is akarom agyon-elemezni, elég ide annyi, hogy egyáltalán nem érződik rajta a gluténmentesség, az enzimek nem hagytak hátra semmilyen észrevehető mellékízt, és nem vettek el semmit a sör értékéből. Ez egy korrekt, teljes értékű west coast ipa! És még gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

⚠️ FONTOS! Ha gluténérzékenyként sört fogyasztanál, mindenképpen győződj meg előtte a gluténmentességéről! Például tanulmányozd át alaposan a címkét (a gluténmentességet a gyártónak szigorú laboratóriumi vizsgálatokkal kell igazolnia) és/vagy érdeklődj a gyártónál!

MONYO Brewing Co. : Grumpy Octopus (Glutenfree)
MONYO Brewing Co. : Grumpy Octopus (Glutenfree)

Támogatott tartalom: A sört a Csapház biztosította számunkra.